9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSocialRelațiile la locul de muncă: Un sfert dintre angajații români și-au găsit...

Relațiile la locul de muncă: Un sfert dintre angajații români și-au găsit jumătatea

Un sfert dintre angajații români și-au găsit în ultimii doi ani perechea printre colegii de muncă, arată un sondaj BestJobs cu ocazia Valentine’s Day.

Relațiile interumane au fost afectate în ultima perioadă, întrucât pandemia și condițiile sanitare au limitat interacțiunile sociale și au redus șansele oamenilor de a întâlni persoane noi.

Locul de muncă oferă însă contextul potrivit pentru menținerea interacțiunilor constante și, astfel, apropierile dintre oamenii care lucrează împreună sunt mai facile.

Poate de aceea un sfert dintre angajații români au declarat că au avut în ultimii 2 ani relații romantice la muncă, în ciuda faptului că jumătate dintre ei consideră că o astfel de legătură la job poate scădea productivitatea, așa cum reiese din sondajul de Valentine’s Day realizat de platforma de recrutare BestJobs.

“Când vine vorba despre relațiile la locul de muncă, părerile sunt împărțite, astfel că o parte importantă (29%) se declară împotriva lor, în timp ce 23% afirmă că sunt binevenite. Pentru a nu oferi motiv de bârfă la birou, 41% dintre respondenți au declarat că și-ar ține relația ascunsă de văzul colegilor dacă ar dezvolta o pasiune pentru cineva cu care își împart activitatea, în timp ce 26% dintre ei spun că nu ar avea o problemă în a-și afișa sentimentele”, se precizează într-un comunicat de presă al Bestjobs, remis cotidianului național “România liberă”.

Firmele care se opun relațiilor la locul de muncă

În ceea ce privește politica companiilor în raport cu relațiile la locul de muncă, doar 10% au o politică clară și se poziționează vehement împotriva acestora.

Din declarațiile respondenților, 12% au avut colegi care au fost sancționați sau chiar concediați pentru că au încălcat politica firmei privind relațiile romantice la locul de muncă. 

“În ciuda faptului că în ultima vreme Valentine’s Day a început să fie sărbătorită mai des în România, sondajul realizat de BestJobs arată că 95% dintre angajatori nu vor organiza nimic pentru angajați cu ocazia acestei zile. Cei mai mulți angajați români (97%) au spus că angajatorii nu acordă  beneficii cu această ocazie, ci doar o mică parte dintre ei (4%) ia în calcul să acorde angajaților mici cadouri, zi liberă sau program mai scurt”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, 30% dintre intervievați au declarat că intenționează să ia un cadou simbolic, neutru, care să nu lase loc de interpretări,  colegului/colegei preferate de Valentine’s Day. Deși cei mai mulți dintre angajați au declarat că nu vor oferi un cadou superiorului, 12% au declarat că vor oferi un cadou simbolic, care să nu lase loc de interpretări. 

Dintre cei care și-au făcut planuri de Valentine’s Day, 21% vor petrece această zi alături de partener/ă, 4% își vor căuta perechea, iar alți 62% o vor petrece ca pe o zi obișnuită, muncind sau petrecând în compania familiei sau prietenilor. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 ianuarie – 8 februarie, pe un eșantion de 957 de utilizatori de internet.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum obții un zâmbet fermecător la orice vârstă cu ajutorul implanturilor dentare

Adesea, singura soluție pentru a-ți recâștiga încrederea în aspectul tău și a obține un zâmbet luxuriant este implantarea dinților. Mulți sunt îngrijorați și speriați...

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...

Răspunzând cererii așa-zișilor deputați ai Transnistriei, Rusia își menține trupele în Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Congresul așa-zișilor deputați de la Tiraspol, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 28 februarie 2024, nu a anunțat "unirea" Transnistriei cu Rusia (așa...
Ultima oră
Pe aceeași temă