Rata inflației a urcat la 8,35 la sută și continuă să crească în România. În ianuarie 2022, rata anuală a inflaţiei este de 8,35 la sută. Această informație este oferită, luni, 14 februarie 2022, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cea mai mare scumpire, de 10,18 la sută, s-a înregistrat la mărfuri nealimentare. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,24 la sută. Dintre alimente, cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu peste 25 la sută.
Serviciile s-au scumpit cu 5,66 la sută.
În decembrie 2021, rata anuală a inflației în România a fost 8,19 la sută.
BNR estimează că România va avea o inflaţie de 11,2 la sută la finalul trimestrului II al anului curent. Această estimare este inclusă în raportul trimestrial asupra inflației, difuzat de BNR săptămâna trecută. Tot potrivit estimării din raportul BNR, la finalul anului 2022 România va avea o inflație mai mică, de 9,6 la sută.
Acum zece luni, rata inflației era doar 2,7 la sută
Acum zece luni, în aprilie 2021, România figura în raportul Eurostat cu o inflație de numai 2,7 la sută. Premierul de la acel moment, Florin Cîțu, declara pe atunci că România este pe locul șase între țările UE din punctul de vedere al ratei inflației. Premierul Cîțu prezenta această situație drept un succes al guvernării pe care o conducea. „Asta înseamnă guvernare pe principii liberale”, sublinia Florin Cîțu. Potrivit acestuia, una dintre măsurile care dus la scăderea inflației a fost scăderea TVA.
PNL sugerează că, și în acest moment, scăderea inflației s-ar putea realiza printr-o scădere a TVA. PSD refuză însă o asemenea variantă. În concepția PSD, pentru reducerea inflației ar fi necesară scăderea prețului energiei.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!