33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalRaport Committee to Protect Journalists: Atacuri asupra Jurnaliștilor în 2023

Raport Committee to Protect Journalists: Atacuri asupra Jurnaliștilor în 2023

Niveluri Record de Atacuri asupra Vieților și Libertăților Jurnaliștilor în anul 2023, se arată în noul raport CPJ.

Atacurile asupra vieților și libertăților jurnaliștilor au rămas la niveluri aproape record în 2023.

CPJ a documentat:
➡️ 99 de jurnaliști uciși la nivel mondial în 2023, cel mai mare total din 2015.
➡️ 320 de jurnaliști închiși pentru activitatea lor până la data de 1 decembrie a recensământului anual al închisorilor — aproape de recordul global de peste 360 de anul trecut.

Israel a devenit sursa pentru peste 75% din omorurile de jurnaliști și a urcat pe locul șase în clasamentul celor mai mari închizători de jurnaliști după începutul războiului Israel-Gaza din 7 octombrie.

Explorați harta interactivă a CPJ care arată datele CPJ despre jurnaliști uciși și închiși în 2023, alături de analizele din rapoartele anuale ale CPJ: CPJ Interactive Map

Atacuri asupra presei în 2023

Atacurile asupra vieților și libertăților jurnaliștilor au rămas la niveluri aproape record în 2023, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor documentând 99 de jurnaliști uciși la nivel mondial, cel mai mare total din 2015. CPJ a documentat, de asemenea, 320 de jurnaliști închiși pentru activitatea lor până la data de 1 decembrie a recensământului anual al închisorilor – aproape de recordul global de peste 360 de jurnaliști închiși cu un an mai devreme.

Israel a urcat rapid pe lista din 2023, devenind sursa pentru peste 75% din omorurile de jurnaliști și a urcat pe locul șase în clasamentul celor mai mari închizători de jurnaliști după începutul războiului Israel-Gaza din 7 octombrie. CPJ a constatat că, în 2023, cel puțin 99 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși – cel mai mare număr din 2015 și o creștere de 44% față de 2022. Un număr record de omoruri de jurnaliști – 78 – au fost legate de muncă. Creșterea a fost determinată de intensitatea omorurilor din războiul Israel-Gaza, care a revendicat viața mai multor jurnaliști în trei luni decât au fost uciși vreodată într-o singură țară într-un an întreg.

Jurnaliști uciși în 2023

Cel puțin 78 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși în legătură directă cu munca lor, iar CPJ investighează motivele pentru omorurile altor opt jurnaliști pentru a determina dacă acestea au fost legate de muncă. Din totalul global de 99 de omoruri, 77 au avut loc în Israel și Teritoriile Palestiniene Ocupate și Liban – zona de război Israel-Gaza – și 72 dintre aceste omoruri au fost jurnaliști și lucrători media palestinieni.

În afara deceselor din războiul Israel-Gaza, omorurile au scăzut semnificativ comparativ cu 2022, de la 69 la 22 de decese. Însă acest număr în scădere nu indică faptul că jurnalismul a devenit mai sigur în alte părți ale lumii. De fapt, recensământul anual al închisorilor CPJ a constatat că numărul jurnaliștilor închiși în 2023 – un alt indicator cheie al condițiilor pentru jurnaliști și libertatea presei – rămâne aproape de recordurile stabilite în 2022.

Războiul Israel-Gaza

Peste trei sferturi din decesele din 2023 au avut loc în timpul războiului Israel-Gaza, într-un interval de doar trei luni. Acest bilanț este fără precedent în intensitatea sa, conform datelor CPJ.

Întemnițările

Numărul aproape record de jurnaliști închiși la nivel mondial a fost alimentat de război, autoritarismul înrădăcinat și guvernele determinate să reducă la tăcere vocile disidente și să suprime libertatea presei atât în interiorul, cât și în afara granițelor lor.

Jurnaliști închiși în 2023

Primii cinci cei mai mari închizători de jurnaliști ai anului sunt China, Myanmar, Belarus, Rusia și Vietnam, respectiv. Peste 65% dintre jurnaliștii închiși în recensământ se confruntă cu acuzații de stat, cum ar fi știri false și terorism, în represalii pentru activitatea lor. Mulți dintre cei din recensământ sunt închiși fără a li se spune de ce sunt acuzați și adesea se confruntă cu condiții de închisoare crude și periculoase.

Sursa: Committee to Protect Journalists

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Patru persoane au murit la Fabrica de brânzeturi Ibănești

Patru bărbați, printre care și directorul, au murit după ce au intrat într-un bazin pentru decantare al Fabricii de brânzeturi Ibănești. Potrivit presei locale,...

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri

Mai multe trenuri înregistrează astăzi întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă