7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSănătateRafila pledează pentru testarea antidrog în școli: „Să se facă după ce...

Rafila pledează pentru testarea antidrog în școli: „Să se facă după ce este foarte bine documentată din punct de vedere tehnic”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că testarea antidrog a elevilor ar trebui să se facă, dar numai după ce totul este bine documentat din punct de vedere tehnic.

„Eu personal pledez ca acest lucru să se facă după ce este foarte bine documentat din punct de vedere tehnic. Vedem pe cine testăm, care sunt condiţiile, cum stabilim acordul părintelui care în mod evident ar trebuie să fie unul scris pentru acest lucru şi modalitatea tehnică de realizare a testării”, a declarat joi ministrul Sănătăţii pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, este necesară informarea părinţilor prin intermediul unei campanii. Ministrul a spus că există teste rapide orientative care se fac din urină sau salivă şi teste de confirmare din sânge care pot fi făcute în laborator.

„Este un subiect sensibil, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îl facem. Trebuie foarte bine pregătit printr-o campanie de informare a părinţilor în primul rând. Din punct de vedere tehnic există posibilitatea unor teste rapide care se pot face fie din urină, fie din salivă, iar aceste teste rapide, care sunt orientative în cazul de pozitivitate, trebuie confirmate printr-un test de laborator care se face prin prelevare de sânge de la persoana respectivă care a avut un test pozitiv. Având în vedere că discutăm despre copii şi adolescenţi, trebuie foarte mare grijă, iar testarea nu trebuie făcută decât cu acordul părinţilor în două situaţii: fie la solicitarea directă, expresă a părinţilor, fie în cazul în care reprezentanţii unităţii şcolare, cadrele didactice observă un anumit tip de comportament care ar putea să fie generat să spunem de consumul de substanţe psihoactive, atunci pot solicita acest lucru”, a explicat Rafila.

Ce se întâmplă dacă un test iese pozitiv

Rafila este de părere că, în cazul în care un test de confirmare iese pozitiv, este necesar un pachet de măsuri pe care să le ia unitatea de învăţământ, precum consilierea psihologică, evitarea discriminării sau a stigmatizării.

„Din nou, după informarea şi cu acordul părinţilor, iar un astfel de test rapid în cazul în care este pozitiv trebuie urmat de un test de confirmare, trebuie să însemne şi un pachet de informaţii de măsuri pe care trebuie să le ia unitatea de învăţământ care înseamnă consiliere psihologică a copilului, foarte mare discreţie în ceea ce priveşte identitatea persoanei care are un test pozitiv, să se evite discriminarea şi stigmatizarea şi ulterior împreună să discutăm care sunt resursele terapeutice pentru că în cazul unei intoxicaţii acute cu substanţe psihoactive există un tratament de 10 – 12 zile făcut într-un spital care tratează astfel de patologii, de obicei spitale de psihiatrie, însă recuperarea ulterioară, asistenţa psihologică a persoanei şi a familie acesteia este foarte importantă”, a spus ministrul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...
Ultima oră
Pe aceeași temă