Președintele rus Vladimir Putin a participat joi (13 octombrie) la summitul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), alături de un număr de lideri asiatici, printre care și Tayyip Recep Erdogan din Turcia.
Putin este așteptat să aibă întâlniri bilaterale cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu emirul șeicului Tamim bin Hamad al-Thani din Qatar, în marginea summitului, care are loc în capitala Kazahstanului, Astana, potrivit Reuters.
Un consilier de la Kremlin a declarat miercuri (12 octombrie) că probabil că președintele turc va ridica idei pentru pace în Ucraina în discuțiile cu omologul său rus.
Kremlinul are așteptări de la Erdogan pentru o soluție concretă de mediere a războiului din Ucraina
Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-i facă omologului său rus Vladimir Putin o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri, relatează AFP, potrivit Agerpres.
‘Turcii îşi vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), aceasta s-ar face pe teritoriul turc’, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.
‘Erdogan va propune, probabil, ceva oficial’, a adăugat el, precizând că se aşteaptă la o ‘discuţie interesantă şi utilă’.
Uşakov a elogiat din nou poziţia Turciei, care ‘nu s-a alăturat din principiu sancţiunilor ilegitime occidentale’ impuse Rusiei din cauza ofensivei sale în Ucraina.
Aceasta ‘va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce’, a apreciat el.
Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.
Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor potrivit financialintelligence.ro.
În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!