Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte
RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un Protocol, care să ofere mai multă siguranță pacienților. Aceștia sunt nevoiți, de multe ori, să repete analize făcute greșit.
Cele două entități au organizat o conferință de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților. Evenimentul s-a desfășurat la sediul RENAR, unde au venit personalități din domeniul acreditării, protecției consumatorului, dar și din domeniul medical.
Erorile de diagnostic pot fi prevenite dacă ne îndreptăm către laboratoarele acreditate Renar, spun reprezentanții acestui for. Rezultatele corecte ale analizelor de laborator joacă un rol esenţial în diagnosticarea afecțiunilor și în prevenirea complicaţiilor date de boală.
„Este adevărat că vin și pacienți, de cele mai multe ori pacienții nu vin numai din București, la noi vin din toată țara și uneori vin cu analizele efectuate prin medicul de familie. Trebuie să facem un bilanț precoce, un diagnostic la timp și un tratament adecvat conform normelor în vigoare europene”, a declarat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie.
Potrivit informațiilor oferite de RENAR, printr-un comunicat de presă, conform Profilului de țară din anul 2023 realizat de OECD, România a ocupat, în anul 2020, primul loc în Uniunea Europeană la decese prin cauze prevenibile și tratabile. Numărul de decese prin cauze tratabile a fost de 2,5 ori mai mare, decât media UE: în România, 235 de decese la 100 000 de locuitori. Media UE este de 92 la 100 000 de locuitori. Același raport consideră că mortalitatea prin cauze tratabile, reprezintă un indicator al eficacității sistemului de sănătate.
Principala cauză a mortalității prin cauze tratabile în România este boala cardiacă ischemică, urmată de pneumonie și accident vascular cerebral. Investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră în diagnosticarea ischemiei cardiace, mai ales în formele silențioase ale acestei afecțiuni, în care diagnosticul poate fi pus, doar în baza investigațiilor medicale.