30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăInternaționalPrimul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top...

Primul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top și Zelensky, pe masa discuțiilor

Liderii UE s-au adunat la Bruxelles joi și vineri pentru primul summit după scrutinul de alegeri în care să numească oficiali de rang înalt și să semneze un acord de securitate cu liderul ucrainean Volodimir Zelensky.

Cetăţenii europeni s-au prezentat la vot în perioada 6-9 iunie pentru a decide asupra componenţei Parlamentului European. Acum, este rândul liderilor lor să decidă cine va conduce instituțiile importante de la Bruxelles în următorii cinci ani și ce politici vor urma.

Agenda summitului UE din această săptămână include sprijinul militar pentru Ucraina, viziunea pentru următorul mandat de cinci ani, Orientul Mijlociu, migrația, apărarea și securitatea și locurile de muncă de top ale UE.

După ce au luat temperatura post-electorală la o întâlnire informală săptămâna trecută, cei 27 de lideri ai Europei sunt așteptați să cadă de acord asupra unui pachet pregătit de persoane care să conducă Comisia Europeană, Consiliul European și politica externă a blocului.

Candidații probabili sunt Ursula von der Leyen din Germania pentru executivul UE, António Costa din Portugalia ca președinte al Consiliului European și Kaja Kallas ca șef pentru afaceri externe.

După ce au încercat și au eșuat săptămâna trecută, șase negociatori – polonezul Donald Tusk, grecul Kyriakos Mitsotakis, germanul Olaf Scholz, spaniul Pedro Sánchez, francezul Emmanuel Macron și olandezul Mark Rutte – au avut o convorbire telefon la începutul acestei săptămâni pentru a-și reafirma lista de candidați.

Iohannis, prezent la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, el afirmând că în cadrul şedinţei, se vor concentra pe decizia cu privire la funcţiile de conducere UE la nivel înalt şi pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.

”Astăzi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ne vom concentra pe decizia cu privire la funcţiile de conducere UE la nivel înalt şi pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

”Vom avea, de asemenea, discuţii aprofundate referitoare la continuarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, securitate şi apărare, competitivitate, Marea Neagră şi migraţie”,

Klaus Iohannis

Agenda reuniunii include teme precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migraţiei, Marea Neagră, Republica Moldova şi aspecte legate de ameninţările hibride.

Şeful statului va reitera necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate şi va accentua importanţa continuării sprijinului pentru Republica Moldova, atât la nivel european, cât şi în plan bilateral.

Preşedintele Zelenski a semnat un pact de securitate Ucraina – Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi, la Bruxelles, un pact de securitate cu Uniunea Europeană, la un summit al liderilor din statele membre, informează dpa.

Preşedintele Zelenski a semnat acordul în cadrul unei ceremonii alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul este rezultatul unor discuţii între cele 27 de state membre ale Uniunii care au durat câteva luni până s-au convenit termenii sprijinirii de către UE a securităţii pe termen lung a Ucrainei.

Pe lângă noi planuri pentru o cooperare mai strânsă între industria de apărare din Ucraina şi UE, acordul conţine şi o nouă procedură de consultare în situaţii de criză. În cazul în care Rusia va ataca din nou Ucraina după actuala invazie sau foloseşte arme nucleare în timpul războiului în curs, UE şi Ucraina trebuie să organizeze consultări de urgenţă în termen de 24 de ore, la cererea oricărei dintre cele două părţi, pentru a discuta despre un posibil sprijin.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rata șomajului din România, în ușoară scădere

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele centralizate...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă