De aproape patru ani Primăria Municipiului București (PMB), fie prin “defuncta” RADET, fie prin compania municipală Termoenergetica, organizează șantiere la distanță de doar câteva luni, pentru a interveni la conductele de termoficare de pe o poțiune de stradă de aproximativ un km.
Încă din anul 2018, traficul a fost restricționat, săptămâni bune, în una dintre zonele cu cel mai aglomerat trafic din Capitală (zona Bulevardului Iuliu Maniu) pentru lucrări ale Primăriei Capitalei la rețeaua de termoficare.
De aproape patru ani, la interval de câteva luni, administrația publică locală deschide, închide și redeschide șantiere pentru a interveni pentru remedierea unor avarii la conducta de termoficare de pe o porțiune de aproximativ un km din Strada Dezrobirii din Sectorul 6, între Bulevardul Iuliu Maniu și Strada Uverturii.
Timp de aproape patru ani municipalitatea a înlocuit poțiuni de conductă pe acest km de stradă, dar probleme nu contenesc să apară, indiferent de sezon.
Niciun anotimp fără șantier
Și în acest an, echipele de intervenție ale companiei municipale Termoenergetica au deschis șantiere pe porțiunea menționată din Strada Dezrobirii în primăvară, în vară și săptămâna trecută.
De fiecare dată, aceste intervenții se traduc prin zile fără apă caldă și încălzire (în lunile din anotimpul rece) pentru locatarii ale căror apartamente sunt branșate la sistemul public de termoficare.
În vara anului în curs, potrivit Primăriei Capitalei, echipele companiei municipale Termoenergetica au organizat un șantier pe Strada Dezrobirii, în zona Pieței Gorjului, pentru a înlocui conducta de termoficare învechită.
Săptămâna precedentă, Termoenergetica a deschis un nou șantier în același loc, pentru că a apărut o avarie la rețeaua de termoficare, teoretic, nouă.
În anul 2018, echipele Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, desființată între timp de precedentul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, deschideau un șantier mare pe Strada Dezrobirii, tot între Bulevardul Iuliu Maniu și Strada Uverturii, pentru a înlocui porțiuni din conductele de termoficare învechite.
În data de 06 octombrie a.c., după cum arată imaginile suprinse de reporterii “România liberă”, o echipă a Termoenergetica a deschis un șantier pe Strada Dezrobirii, în același loc unde au intervenit și în primăvară.
Șantiere repetate în câțiva metri
Potrivit reprezentanților municipalității, Termoenergetica a intervenit săptămâna trecută pentru o urgență.
“Echipele Companiei Termoenergetica au intervenit pe strada Dezrobirii din Sectorul 6 pentru executarea unor lucrări de remediere a unei avarii la rețeaua primară DN 1000”, precizează PMB, într-un răspuns oficial transmis cotidianului național “România liberă”.
Locatarii din zonă s-au obișnuit deja cu zile în care apa caldă și încăîlzirea să fie întrerupte.
“Pe durata intervenției, un număr de 11 blocuri și două instituții nu au avut apă caldă. Termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost 08 octombrie 2021, ora 09:00”, mai menționează reprezentanții administrației publice locale.
Potrivit unui răspuns mai vechi al PMB pentru “România liberă”, pe strada Dezrobirii, personalul angajat al RADET a înlocuit în anul 2018 o lungime de 443 ml de țeavă cu diametru de 700mm.
Conform informațiilor furnizate de municipalitate, în intervalul 2018-2020, s-a intervenit punctual pentru lucrări de remediere a mai multor avarii.
Pe parcursul anului 2021, au fost programate două lucrări ale Termoenergetica de înlocuire a conductei pe strada Dezrobirii, care ar totaliza o lungime de aproximativ 900 ml de conductă cu diametru de 800mm.
Potrivit municipalității, conducta din strada Dezrobirii a fost dată în folosință în anul 1979.
“Din păcate nu se poate face mai mult. Ce am putut eu să fac a fost să echlibrez financiar Termoenergetica, la sfârșitul anului trecut, să semnez contractul cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 km de rețea, să facem toate formalitățile pentru preluarea ELCEN, care este producătorul de energie termică. Sunt optimist că vom reuși să facem această preluare cu ajutorul Guvernului, până la sfârșitul acestui an, astfel încât să scoatem ELCEN-ul din insolvență, să accesăm fondurile europene așa cum le-am accesat pentru înlocuirea de conducte, să le accesăm și pe cele pentru producția de energie termică, adică să înlocuim acele CET-uri, din anii 60 cu tehnologie modernă. Asta e ce putem să facem. Ce facem acum se va vedea peste 2 ani”, declara recent primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.