Prețul petrolului a crescut cu peste 2% joi, după ce în ultimele două zile a înregistrat cea mai mare scădere consecutivă din ultimele trei decenii.
Prețul țițeiului Brent a crescut cu 1,75 dolari, sau 2,3%, la 79,59 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a câștigat 1,63 dolari, sau 2,2%, ajungând la 74,47 dolari.
Scăderile cumulate ale ambelor cotații de marți și miercuri au fost cele mai mari pierderi din două zile consecutive de la începutul anului 1991, conform datelor Refinitiv Eikon citate de Reuters, conform forbes.ro.
Prețul petrolului a crescut după ce ultimele două zile au înregistrat în prețul lui o scădere cauzată de îngrijorări legată de o recesiune
Scăderile cotațiilor din ultimele două zile au fost cauzate de îngrijorările legate de o recesiune globală.
La creșterea prețului a contribuit o declarație a principalului operator de conducte din SUA, Colonial Pipeline, care a declarat miercuri seara că este nevoit să închidă o conductă pentru o lună, din cauza unor lucrări neprevăzute de întreținere neprogramată.
O treime din importurile totale de petrol ale României pentru primele 8 luni ale anului au venit din Rusia
O treime din importurile totale de petrol ale României au venit din Rusia, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru primele 8 luni ale anului, cantităţile fiind cu 46% mai mari faţă de cele de anul trecut.
În total, pentru tot aurul negru adus, dar şi pentru produsele petroliere, România le-a plătit ruşilor circa 2 miliarde de euro.
Potrivit datelor de la INS, în primele opt luni ale anului România a importat 5,6 milioane de tone de petrol din care 1,9 milioane de tone au venit din Rusia. În mod normal, într-un an, necesarul de consum al României este de circa 10-11 milioane de tone de petrol, din care numai o treime este extras intern. Principala sursă de import a României este Kazahstanul, potrivit Ziarul Financiar.
O treime din importurile României de petrol au venit din Rusia, înregistrând o creștere față de anul 2021
Faţă de anul 2021, aceeaşi perioadă, cantităţile de petrol aduse din Rusia au fost cu 46% mai mari. Ca valoare însă, importurile de petrol din Rusia s-au dublat, până la 1,2 miliarde de euro de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut. Şi pe partea de produse petroliere România are nevoie de importuri, mai ales de motorină.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!