3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPrețul petrolului a crescut 1%

Prețul petrolului a crescut 1%

Prețul petrolului a crescut luni cu peste 1%, după ce principalul exportator mondial, Arabia Saudită, s-a angajat să reducă producția cu încă 1 milion de barili pe zi din iulie, pentru a contracara vânturile macroeconomice care au deprimat piețele, notează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,23 dolari, sau 1,6%, la 77,36 dolari pe baril la ora 13:12 p.m. EDT (1712 GMT), după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,11 dolari, sau 1,6%, la 72,85 dolari, după ce a atins un maxim intraday de 75,06 dolari.

Ambele contracte și-au extins creșterile de peste 2% vineri, după ce Ministerul saudit al Energiei a declarat că producția regatului va scădea la 9 milioane de bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane de bpd în mai. Reducerea este cea mai mare din ultimii ani a Arabiei Saudite.

Reducerea voluntară se adaugă unui acord mai amplu încheiat de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și de producători, inclusiv Rusia, pentru a limita oferta până în 2024, în timp ce grupul OPEC+ încearcă să stimuleze prețurile la petrol aflate în declin.

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), a declarat luni că șansele de creștere a prețului petrolului au crescut brusc după noul acord OPEC+.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial și și-a redus ținta de producție cu un total de 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 3,6% din cererea globală.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Piața imobiliară din Capitală rămâne cea mai activă: Cumpărătorii sunt identificați în medie în 49 de zile

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro. Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să...

Economisirea, cheia pentru independența financiară. Cum ne dezvoltăm acest obicei?

Economisirea este un proces esențial care necesită o gândire matură, care să permită o viziune pe termen lung și o pregătire pentru situațiile neprevăzute...

Sectoarele cu cele mai mari scumpiri în octombrie

În octombrie 2024, prețurile au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași lună a anului trecut, iar serviciile poștale, legumele și fructele proaspete au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă