12.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPreședintele Zelenski a propus eliberarea Transnistriei, după ce va fi eliberată Crimeea

Președintele Zelenski a propus eliberarea Transnistriei, după ce va fi eliberată Crimeea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus eliberarea Transnistriei, după ce va fi eliberată peninsula Crimeea.

Ideea enunțată de șeful statului ucrainean pornește de la faptul că în Transnistria, ca și în Crimeea, se află, ilegal, militari ai Rusiei. Președintele Zelenski a mai susținut că se poate încerca, în acest context, și eliberarea Abhaziei. Abhazia este un teritoriu al Georgiei, ocupat, ilegal, de armata rusă.

Președintele Zelenski a transmis aceste idei într-un mesaj adresat reuniunii “Platforma Crimeea”. Reuniunea se desfășoară la 25 octombrie 2022 la Zagreb (Croația). Este vorba de o reuniune a reprezentanților Parlamentelor din mai multe țări care susțin Ucraina în războiul ei contra Rusiei. Summit-ul de la Zagreb are drept co-organizatori Ucraina şi Croaţia.

Republica Moldova ceruse și ea, de mai multe ori, eliberarea Transnistriei

Din Republica Moldova, la forumul de la Zagreb participă președintele Parlamentului, Igor Grosu. Presa de la Chișinău citează declarația lui Igor Grosu, care afirmă următoarele:

“Trei rachete au violat spațiul aerian al țării noastre. Este un atac la neutralitatea Republicii Moldova. Dar acest statut de neutralitate nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm. Vom depune eforturi pentru a ne asigura securitatea, o prioritate fiind dezvoltarea armatei. Am cerut repetat evacuarea trupelor ruse și munițiilor din Transnistria. Condamnăm anexarea Crimeei și tentativele de referendumuri în regiunile ocupate. Republica Moldova nu recunoaște aceste tentative ilegale de anexare. Vreau să-mi exprim admirația pentru curajul poporului ucrainean. Slavă Ucrainei!”

Acum un an, la Kiev, a avut loc inaugurarea “Platformei Crimeea”, dedicată eliberării acestei regiuni a Ucrainei. La reuniunea inaugurală de la Kiev, România fusese reprezentată de premierul Florin Cîțu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis are șanse să devină secretar general al NATO, probabil sunt țări care îl susțin, estimează Vasile Dîncu (PSD)

Klaus Iohannis ar avea șanse să fie ales secretar general al NATO, în anul 2024, întrucât în spatele candidaturii sale, din partea României, "există...

Andrei Ciolacu, cel mai prolific stranier român. Fostul rapidist a reușit un nou gol în campionatul Maltei

Atacantul român Andrei Ciolacu a înscris un nou gol în tricoul formației Birkirkara, care a terminat la egalitate cu Balzan FC, scor 1-1, sâmbătă,...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă