19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăMediuPreședintele Senatului, Ciucă, speră ca România să plătească mai puțin de 6,7...

Președintele Senatului, Ciucă, speră ca România să plătească mai puțin de 6,7 miliarde USD pentru Roșia Montană

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și-a exprimat speranța că România va plăti mai puțin decât suma maximă cerută ca despăgubiri pentru blocarea proiectului minier de la Roșia Montană.

Liderul Senatului a exprimat acest punct de vedere, în seara de 28 februarie 2024, într-o emisiune a postului Antena 3.

“Ne preocupă, este vorba de bugetul ţării şi de modul cum gestionăm, de aici înainte, toate liniile de finanţare. Noi estimăm că nu se va ajunge la acest prag maxim pentru că avem, de asemenea, încredere în echipa care a apărat România la Curtea de la Washington”, a declarat Ciucă.

Președintele Senatului și al PNL a subliniat că politicienii de la putere trebuie să asigure tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate în chestiunea Roșia Montană, indiferent din partid ar fi provenit ele. “Trebuie să luăm în calcul cât pierdem ca penalitate şi cât pierdem în urma neexploatării acestor resurse şi, în faţa cetăţenilor, suntem datori să venim cu această asumare a tragerii la răspundere a celor care se fac vinovaţi”, a susținut președintele Senatului.

Companiile străine care doreau să realizeze proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană solicită din partea statului român despăgubiri care se ridică, în valoare actualizată, la circa 6,7 miliarde de dolari.

Activiștii de mediu continuă să susțină că reînceperea mineritului la Roșia Montană ar afecta grav mediul, ar pune în pericol populația și ar afecta patrimoniul istoric al regiunii. Politicienii, la rândul lor, se acuză unii pe alții. PSD îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloș iar Cioloș, la rândul său, susține că PSD vrea să-l protejeze pe fostul premier Victor Ponta.

Victor Ponta, fost lider PSD, a avut mai multe mandate de premier, cel mai recent fiind în anul 2015. Ulterior, între anii 2015 – 2017, a fost premier Dacian Cioloș, fost lider PLUS.

Una dintre variantele care se vehiculează în ultimele zile este ca statul român să accepte reluarea proiectului minier iar drept efect să ajungă să plătească o despăgubire mai mică.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă