Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). Acesta a declarat că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru faptele sale și că deţine toată responsabilitatea pentru situaţia curentă.
Ce declară Iohannis în contextul Rusia-Ucraina: „Reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”
„Am participat astăzi la două reuniuni importante, Summitul Formatului București 9, pe care l-am organizat împreună cu Președintele Poloniei, și Summitul NATO, convocate în urma agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. Ultimele evoluții afectează grav securitatea europeană, euroatlantică și globală, iar Rusia deține toată responsabilitatea pentru această situație și trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară.Am reiterat importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în România. Totodată, se impune întărirea securității cibernetice. Vom continua să acordăm tot sprijinul nostru Ucrainei, inclusiv asistență umanitară. Noi, liderii NATO, rămânem uniți pentru a gestiona eficient această criză și a proteja întreg teritoriul aliat, iar angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington este unul extrem de solid,” scrie Președintele României pe pagina sa de Facebook.
Iohannis condamnă acțiunile lui Putin
Klaus Iohannis nu este de acord cu ceea ce face Putin în momentul de față și condamnă acțiunile Rusiei. Acesta subliniază faptul că aduce prejudicii grave asupra dreptului internațional și ordinii internaționale.
România va ajuta Ucraina și refugiații ucraineni
Șeful statului a declarat că România va acorda sprijin deplin Ucrainei și refugiaților care vin în țara noastră.
Pe ce s-au axat discuțiile?
Discuțiile Summit-ului s-au axat în principiu pe sprijinul pe plan politic, economic şi umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei, notează Agerpres.
Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, preşedintele Iohannis a reiterat că evoluţiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente şi unitare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul estic, în mod special la Marea Neagră, precum şi necesitatea urgentării creării Grupului de luptă al NATO în România.
Şeful statului a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru Ucraina şi pentru partenerii din regiune care se află „sub presiunea Rusiei”, în special Republica Moldova şi Georgia, inclusiv pentru creşterea rezilienţei acestora. iohannis rusia
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!