31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăȘtirile zileiPreşedintele Klaus Iohannis: "Rusia trebuie trasă la răspundere pentru faptele sale. Vom...

Preşedintele Klaus Iohannis: „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru faptele sale. Vom continua să acordăm tot sprijinul nostru Ucrainei”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). Acesta a declarat că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru faptele sale și că deţine toată responsabilitatea pentru situaţia curentă.

Ce declară Iohannis în contextul Rusia-Ucraina: „Reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”

„Am participat astăzi la două reuniuni importante, Summitul Formatului București 9, pe care l-am organizat împreună cu Președintele Poloniei, și Summitul NATO, convocate în urma agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. Ultimele evoluții afectează grav securitatea europeană, euroatlantică și globală, iar Rusia deține toată responsabilitatea pentru această situație și trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară.Am reiterat importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în România. Totodată, se impune întărirea securității cibernetice. Vom continua să acordăm tot sprijinul nostru Ucrainei, inclusiv asistență umanitară. Noi, liderii NATO, rămânem uniți pentru a gestiona eficient această criză și a proteja întreg teritoriul aliat, iar angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington este unul extrem de solid,” scrie Președintele României pe pagina sa de Facebook.

Iohannis condamnă acțiunile lui Putin

Klaus Iohannis nu este de acord cu ceea ce face Putin în momentul de față și condamnă acțiunile Rusiei. Acesta subliniază faptul că aduce prejudicii grave asupra dreptului internațional și ordinii internaționale.

România va ajuta Ucraina și refugiații ucraineni

Șeful statului a declarat că România va acorda sprijin deplin Ucrainei și refugiaților care vin în țara noastră.

Pe ce s-au axat discuțiile?

Discuțiile Summit-ului s-au axat în principiu pe sprijinul pe plan politic, economic şi umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei, notează Agerpres.

Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, preşedintele Iohannis a reiterat că evoluţiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente şi unitare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul estic, în mod special la Marea Neagră, precum şi necesitatea urgentării creării Grupului de luptă al NATO în România.

Şeful statului a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru Ucraina şi pentru partenerii din regiune care se află „sub presiunea Rusiei”, în special Republica Moldova şi Georgia, inclusiv pentru creşterea rezilienţei acestora. iohannis rusia

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiții pentru climă și sănătate al lui Biden

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al lui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru preşedintele american...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 171: Zelenski cataloghează din nou acțiunile armatei lui Putin drept teroriste

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă...

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video. Compania a reluat discuțiile cu multinaționalele de divertisment cu privire la participarea pe această...
Ultima oră
Pe aceeași temă