12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalPresa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul nu caută un război regional, potrivit unor surse anonime citate de ziarul Jerusalem Post.

“Mesajul (atacului) a fost fără echivoc: ‘De data aceasta am decis să nu vă atacăm instalaţiile nucleare, dar ar fi putut fi şi mai rău'”, au declarat sursele citate ziarului israelian.

Confuzia domneşte asupra prezumtivului atac pe care Israelul l-ar fi efectuat vineri în zori împotriva Iranului, ca presupuse represalii pentru atacul efectuat de Iran sâmbăta trecută asupra teritoriului israelian, potrivit unor înalţi oficiali ai SUA citaţi de mass-media americane, scrie Agerpres.

Potrivit presei americane, Israelul a lansat vineri dimineaţă mai multe rachete împotriva Iranului în provincia Isfahan. Dar Iranul a negat atacul: mai întâi a spus că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, iar ulterior s-a limitat la a spune că sunt “mai multe obiecte zburătoare”.

Agenţia de presă spaniolă aminteşte că, până acum, nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea.

Ziarul israelian a dat vineri asigurări că aceste surse au confirmat că atacul a lovit obiective ale forţelor aeriene din Isfahan, “la mustaţă” de instalaţia nucleară a Republicii Islamice din această regiune.

În acest sens, Jerusalem Post scrie că atacul a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune lansate dintr-un avion pentru a nu fi detectate de radarele iraniene.

De asemenea, potrivit ziarului, faptul că instalaţiile nucleare nu au fost lovite direct este un alt mesaj către Teheran care indică faptul că Israelul nu urmăreşte o escaladare a tensiunii.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au provocat alarmă în rândul comunităţii internaţionale, care şi-a dublat apelurile la reţinere şi presiunile diplomatice pentru a preveni ca tensiunea să ducă la un conflict armat regional. 

Citește și:

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă