2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPremierul Ciucă cere Ucrainei să respecte drepturile minorităților

Premierul Ciucă cere Ucrainei să respecte drepturile minorităților

Șefii guvernelor României și Ucrainei, Nicolae Ciucă și Denis Shmihal, s-au întâlnit, joi, la frontiera comună, iar premierul României a folosit acest prilej pentru a preciza că ambele state, România și Ucraina, au promis să respecte drepturile minorităților.

Premierii Nicolae Ciucă și Denis Shmihal s-au întâlnit în județul Suceava, în orașul Vicovu de Sus, pentru a inaugura aici un nou punct de frontieră, spre Krasnoilsk (Ucraina). Este o localitate pe care românii din zonă o numesc Crasna. Mesajul rostit de premierul Ucrainei, pregătit dinainte, a fost cel așteptat într-o asemenea situație. El a mulțumit pentru sprijinul acordat de România Ucrainei dar a cerut și aplicarea de noi sancțiuni asupra Rusiei, cu sprijinul României. O asemenea sancțiune ar fi excluderea Rusiei din Organizația pentru Cooperare Economică în Marea Neagră, organizație înființată în anul 1992, imediat după destrămarea URSS.

Premierul Shmihal a precizat, joi, că, după punctul de frontieră Vicovu de Sus – Krasnoilsk, se vor redeschide sau chiar se vor construi de la zero încă șapte asemenea puncte de trecere între Ucraina și România. Următorul va fi între localitățile Diakivţi și Racovăț, în anul 2023. Trebuie amintit că, potrivit presei regionale, ambele puncte vamale, de la Vicovu de Sus (județul Suceava) și de la Racovăț (județul Botoșani), au avut întârzieri în executarea lucrărilor. Alte noi puncte de frontieră vor fi între localitățile Ulma – Ruska și Izvoarele Sucevei – Șepit.

Despre vama Vicovu de Sus – Krasnoilsk, inaugurată la 10 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, anunțase că reprezintă „primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina, între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene.

România și Ucraina au promis că respectă reciproc drepturile minorităților

La Vicovu de Sus, în discursul rostit imediat după premierul Ucrainei, premierul României a confirmat că România ajută și va continua să ajute Ucraina în războiul contra Rusiei. În plus însă, premierul Ciucă a făcut și o referire la chestiunea minorităților etnice care trăiesc în România și în Ucraina.

„Revenind la cele două comunități aflate de-a lungul graniței dintre România și Ucraina, avem responsabilitatea să ne asigurăm că este creat acel climat pentru exercitarea plenară și sustenabilă a drepturilor care le revin, atât în România cât și în Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenția autorităților ucrainene. Subliniez, așa cum ne-am angajat reciproc la Kiev, vom face totul ca cetățenii români și ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin, de o parte și de cealaltă a graniței”, a precizat premierul României. Potrivit acestuia, tema privind drepturile minorităților i-a fost semnalată și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Amintim că, la mijlocul anului 2022, o delegație a Guvernului României, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, i-a vizitat pe românii din regiunea Cernăuți.

Cu privire la cooperarea politică și economică dintre România și Ucraina, Ciucă a amintit, joi, despre rolul României în facilitarea exporturilor de cereale ale Ucrainei. Acest rol a devenit esențial după ce porturile Ucrainei la Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului. Prin infrastructura din România au fost exportate peste 6,5 milioane de tone de grâne din Ucraina, a precizat premierul României.

Premierul Ucrainei, Denis Shmihal, a mulțumit României pentru sprijinul oferit pe timpul războiului cu Rusia. Șeful guvernului de la Kiev a cerut însă României să facă mai mult și să susțină propunerea Ucrainei pentru aplicarea de noi sancțiuni economice internaționale împotriva Rusiei.

„România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ar susține inițiativa noastră de a exclude Rusia din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră”

Denis Shmihal,

Premierul Ucrainei

Chestiunea etnicilor români care trăiesc în Ucraina a fost permanent un subiect sensibil în relațiile dintre București și Kiev dar a dispărut din atenția opiniei publice din România după ce Rusia a atacat Ucraina. Premierul Ciucă a readus în discuție acest subiect cu prilejul vizitei sale în Bucovina, într-o regiune în care românii trăiesc de ambele părți ale frontierei.

„Revenind la cele două comunități aflate de-a lungul graniței dintre România și Ucraina, avem responsabilitatea să ne asigurăm că este creat acel climat pentru exercitarea plenară și sustenabilă a drepturilor care le revin, atât în România cât și în Ucraina”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Ciucă a transmis acest mesaj la data de 10 noiembrie 2022, după ce, acum câteva săptămâni, fusese în vizită la Kiev, unde se întâlnise cu președintele Zelenski și cu premierul Shmihal.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Costul și achiziția rovinietei în 2025: Informații importante despre taxa obligatorie pe drumurile naționale din România

Rovinieta rămâne un document obligatoriu pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzi. Tarifele sunt stabilite în funcție de tipul vehiculului și durata...

Transelectrica anunță un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, în valoare de 9,49 miliarde lei

Transelectrica estimează că 66% din finanțare va proveni din tariful reglementat de transport, 17% din venituri obținute prin alocarea capacităților, iar alte 17% din...

Gheorghe Udriște a murit. Fostul director Metrorex avea 77 de ani

Gheorghe Udriște, unul dintre cei mai influenți experți în transporturi și infrastructură din România, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani....
Ultima oră
Pe aceeași temă