Proiectul pilot, lansat în parcurile Tineretului, Floreasca și Circului, combină grija pentru animale cu protecția mediului
Pisicile fără stăpân din București beneficiază de o soluție inovatoare: automate inteligente care eliberează hrană, în schimbul sticlelor reciclate. Proiectul combină, astfel, grija pentru animale cu protecția mediului.
Aceste dispozitive sunt alimentate cu energie solară, oferind o soluție atât pentru hrănirea animalelor, cât și pentru susținerea utilizării energiei regenerabile. Inițiativa este coordonată de Asociația Sache, cu sprijinul ONG-ului american Greater Good Charities, al ASPA și al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
„Am demarat proiectul într-un moment cheie, pentru că pisicile din România duc o viață foarte grea, mai ales în sezonul rece. Ele sunt foarte sensibile la frig, așa că doar cele mai puternice și cele mai norocoase supraviețuiesc, dacă s-au hrănit bine. Atunci când temperaturile scad simțitor sub zero grade, o pisică flămândă poate muri într-o oră: îi îngheață întâi urechile și coada, apoi restul corpului. De aceea vârsta medie a pisicilor de pe stradă este de maximum doi ani, pentru că majoritatea nu trec iarna, ci mor înghețate,” a declarat Laura Fincu, fondatoarea Sache.
În paralel, ASPA subliniază importanța responsabilității față de animale și promovarea adopției câinilor. „În cazul pisicilor fără stăpân, nu există legislație națională care să reglementeze gestionarea lor, spre deosebire de câini, care sunt preluați și îngrijiți în adăposturi publice. De aceea, astfel de inițiative sunt esențiale pentru a proteja pisicile străzii. Acest proiect vine în completarea programului de sterilizări gratuite pe care ASPA îl desfășoară pentru a limita înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân,” a mai declarat Laura Fincu.
Inițiativa este un exemplu de implicare comunitară și sustenabilitate, care pune accent pe îngrijirea animalelor și protecția mediului urban.
ASPA este un serviciu public din cadrul Primăriei Municipiului București care se ocupă, în principal, de câinii fără stăpân din București prin preluarea lor de pe străzi, cazarea și îngrijirea lor în adăposturi și promovarea lor spre adopție. Sache Vet Clinic și Asociația Sache se numără printre cele mai importante ecosisteme de protecție a animalelor, prin rezultatele depuse în elaborarea politicii de sterilizare gratuită, atragere fonduri pentru campanii și tratare și reabilitare animale domestice.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube