Poliţişti şi procurori au descins, marţi după-amiază, la un centru medical privat din municipiul Arad, în urma unor informaţii potrivit cărora anumiţi angajaţi foloseau cardurile de sănătate ale pacienţilor pentru a deconta servicii medicale fictive, rezultând un prejudiciu adus bugetului asigurărilor de sănătate.
„Din cercetări a reieşit că există suspiciuni rezonabile asupra mai multor cadre medicale, care îşi desfăşoară activitatea la un centru medical, din municipiul Arad, că acestea ar fi decontat servicii medicale susceptibile a fi fictive în dauna Casei Naţionale de Sănătate. Poliţiştii efectuează în continuare cercetări în vederea stabilirii valorii prejudiciului, precum şi în vederea administrării probatoriului şi tragerii la răspundere penală a persoanelor bănuite, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi fals informatic, toate în formă continuată”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, potrivit agerpres.ro.
La un centru medical din Arad s-ar fi realizat decontări de servicii medicale fictive, prejudiciul nefiind încă stabilit, dar se va evalua în cadrul anchetei
Percheziţia la centrul medical este făcută de poliţiştii Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, la acţiune participând, de asemenea, criminalişti şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale.
Anchetatorii ridică mijloace de probă de la sediul centrului medical, iar prejudiciul urmează să fie stabilit în cursul anchetei.
Cine este milionarul din spatele scandalului reţetelor fictive de la Fundeni
Proprietarul lanţului de farmacii prin care medicii de la Institutul Clinic Fundeni au decontat reţete false în valoare de 7,5 milioane lei este cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, medic de profesie.
Lanţul de farmacii „Reţeta”, despre care procurorii spun că a intermediat decontări frauduloase din bani destinaţi bolnavilor de cancer, aparţine celui mai bogat om din Sibiu, Ilie Vonica, medic ginecolog-obstetrician de profesie. Ilie Vonica a absolvit cursurile Universităţii de Medicină Timişoara în 1982 şi zece ani mai târziu a deschis o policlinică în Sibiu 1992. În prezent, numele său este foarte cunoscut pe piaţa serviciilor şi produselor medicale din România, dar şi în domenii precum vânzări auto şi imobiliare.
Dosarul derulat în prezent de procurorii şi poliţiştii bucureşteni vizează doar una dintre multele firme ale lui Ilie Vonica şi ale familiei sale. Autorităţile suspectează că, prin intermediul reţelei de farmacii a lui Vonica, au fost decontate în mod fraudulos peste 1.000 de reţete false pentru eliberarea unor medicamente destinate bolnavilor de cancer. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a anunţat că cei trei medici de la Institutul Fundeni care semnau reţete pe numele unor bolnavi de cancer le decontau de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) cu ajutorul farmaciştilor de la „Reţeta”. Lanţul este mai puţin cunoscut în Bucureşti, unde are doar câteva farmacii, dar mai bine plasat în pieţe precum cea din Sibiu sau Craiova.
Ancheta procurorilor nu îl vizează direct pe omul de afaceri Ilie Vonica, dar printre cele nouă persoane cercetate se numără soţia acestuia, Daniela Ioana Vonica. Cei doi soţi sunt asociaţi în firma Sibpharmamed SRL, cu sediul în Sibiu, care deţine lanţul de farmacii „Reţeta”, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Administrator al societăţii este însă doar soţia, motiv pentru care ea este cea anchetată de procurori. Mai exact, lanţul de farmacii ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi „fantomă”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!