14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Unioniștii au contribuit decisiv la dizolvarea parlamentului de la Chișinău

„Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională. Astfel, starea de urgență urmează să fie anulată, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. 

Amintim că astăzi, liderii și simpatizanții PAS au „protestat” în fața CCM, cerând de la judecători se anuleze starea de urgență”, precizează cotidianul timpul.md.

Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă în țară a fost contestată de deputatul unionist neafiliat Octavian Țîcu, precum și de deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

Deputatul Octavian Țîcu, unul dintre autorii sesizărilor care a atacat la Curtea Constituțională introducerea stării de urgență, a declarat că „starea de urgență a fost un șiretlic pentru anularea dizolvării Parlamentului”. 

„Nu am știut nici măsurile care vor fi luate, argumentele. Știm foarte bine care este subtextul introducerii stării de urgență. Chiar și premierul interimar a recunoscut. Noi, ca deputați, nu am avut înștiințare despre măsuri. Această propunerea a căzut din senin. A fost un șiretlic. Este clară această inițiativă, pentru a opri dizolvarea Parlamentului inițiată de președintă și voința publică”, a spus deputatul neafiliat Octavian Țîcu în timpul ședinței.

În urma acestei decizii a Curții Constituționale de peste Prut, Maia Sandu a dizolvat legislativul de la Chișinău începând cu data de 28 aprilie 2021. Noul parlament va fi ales în data de 11 iulie 2021. 

Ultima oră
Pe aceeași temă