România nu dezvăluie ce arme livrează Ucrainei, deși Ucraina a lăsat să se înțeleagă că a primit asemenea produse.
Discuții pe acest subiect s-au purtat cu prilejul vizitei la București a lui Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
„Armele, ca şi banii, necesită linişte. Nu spunem ce primim, de unde primim decât dacă este un anunţ public legat de respectivul aspect”, a declarat ministrul Kuleba pentru TVR.
Șeful Diplomației ucrainene a avut întâlniri cu mai mulți oficiali români, unul dintre aceștia fiind ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. La conferința de presă comună a celor doi miniștri, Bogdan Aurescu a fost și el întrebat despre armele pe care România le oferă Ucrainei.
„Guvernul României a luat decizia de a livra sau de a dona echipament militar, tancuri sau alt tip de echipament Ucrainei? Când veţi lua această decizie pe care să o faceţi publică?”, a fost întrebat ministrul român.
Răspunsul lui Bogdan Aurescu a fost neconcludent. „Mulţumesc pentru întrebare. Am răspuns mai devreme unor colegi”, a răspuns ministrul român de Externe.
O serie de specialiști români au susținut, în ultimele zile, că România n-ar avea, în mod real, ce armament să ofere Ucrainei. Motivul ar fi acela că armamentul de proveniență sovietică deținut de România este mult prea uzat, fizic și moral, pentru a mai putea fi folosit de ucraineni.
Pe de altă parte, potrivit altor surse, România ar putea livra avioane de luptă, tancuri și sisteme de rachete sol – aer.
Alte țări NATO au precizat ce arme livrează Ucrainei
O serie de țări NATO au specificat ce tipuri de armament oferă Ucrainei. Asemenea anunțuri au făcut Marea Britanie, Franța și Germania. Din aceste țări ar fi sosit vehicule blindate și piese de artilerie. Acest armament ar fi însoțit, în Ucraina, și de instructori occidentali.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!