32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăRomânia nu dezvăluie ce arme livrează Ucrainei

România nu dezvăluie ce arme livrează Ucrainei

România nu dezvăluie ce arme livrează Ucrainei, deși Ucraina a lăsat să se înțeleagă că a primit asemenea produse.

Discuții pe acest subiect s-au purtat cu prilejul vizitei la București a lui Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.

„Armele, ca şi banii, necesită linişte. Nu spunem ce primim, de unde primim decât dacă este un anunţ public legat de respectivul aspect”, a declarat ministrul Kuleba pentru TVR.

Șeful Diplomației ucrainene a avut întâlniri cu mai mulți oficiali români, unul dintre aceștia fiind ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. La conferința de presă comună a celor doi miniștri, Bogdan Aurescu a fost și el întrebat despre armele pe care România le oferă Ucrainei.

„Guvernul României a luat decizia de a livra sau de a dona echipament militar, tancuri sau alt tip de echipament Ucrainei? Când veţi lua această decizie pe care să o faceţi publică?”, a fost întrebat ministrul român.

Răspunsul lui Bogdan Aurescu a fost neconcludent. „Mulţumesc pentru întrebare. Am răspuns mai devreme unor colegi”, a răspuns ministrul român de Externe.

O serie de specialiști români au susținut, în ultimele zile, că România n-ar avea, în mod real, ce armament să ofere Ucrainei. Motivul ar fi acela că armamentul de proveniență sovietică deținut de România este mult prea uzat, fizic și moral, pentru a mai putea fi folosit de ucraineni.

Pe de altă parte, potrivit altor surse, România ar putea livra avioane de luptă, tancuri și sisteme de rachete sol – aer.

Alte țări NATO au precizat ce arme livrează Ucrainei

O serie de țări NATO au specificat ce tipuri de armament oferă Ucrainei. Asemenea anunțuri au făcut Marea Britanie, Franța și Germania. Din aceste țări ar fi sosit vehicule blindate și piese de artilerie. Acest armament ar fi însoțit, în Ucraina, și de instructori occidentali.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă