3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăPoliticăPartidele nu s-au înțeles asupra premierului. Președintele l-a propus pe Cioloș

Partidele nu s-au înțeles asupra premierului. Președintele l-a propus pe Cioloș

Partidele nu s-au înțeles asupra premierului care să formeze noul guvern. Astfel că, luni seară, președintele Iohannis a anunțat că-l propune ca premier pe Dacian Cioloș. Acesta a fost candidatul propus șefului statului de către USR. PNL nu a propus oficial un premier. PNL este greu de crezut că va vota în Parlament pentru un guvern condus de Cioloș, președintele USR.

Pentru rezolvarea crizei politice era ideal ca partidele parlamentare să propună un candidat comun. Președintele Iohannis amânase începerea consultărilor special pentru a oferi partidelor timp să negocieze între ele. Negocierea le-ar fi permis să cadă de acord asupra unui nou premier.

După cum la Vatican se vede “fum negru” când încă nu s-a ales un nou Papă, și la Palatul Cotroceni s-ar fi putut vedea, ieri, „fum negru”. Aceasta, pentru că, în prima zi de consultări între președintele Iohannis și partidele parlamentare, nu s-a căzut de acord asupra persoanei care să fie propusă prim-ministru.

Propunerea lui Cioloș ca premier, de către Iohannis, vine la scurtă vreme după ce Cioloș a devenit președinte USR. Alegerile din USR l-au adus pe Cioloș în conflict cu Dan Barna, care a căzut pe poziția a doua.

Partidele nu s-au înțeles asupra premierului

Delegația PNL condusă de Florin Cîțu a venit prima la Cotroceni. Propunerea cu cea mai mare greutate pentru șeful statului ar fi fost a PNL. Dar delegația PNL n-a adus o propunere. Florin Cîțu i-a mărturisit lui Klaus Iohannis că PNL nu a obținut o nouă majoritate în Parlament. O majoritate este necesară pentru ca un nou premier și un nou guvern să fie votate în Parlament. Din aceste motive, PNL nu i-a prezentat șefului statului, luni, nicio variantă de premier.

“În acest moment, nu avem o majoritate şi atunci nu am avansat o propunere de premier. I-am spus domnului preşedinte că săptămâna trecută în Parlamentul României s-a conturat şi s-a votat şi este clară o majoritate între USR, AUR şi PSD. Este o majoritate votată, nu pe declaraţii şi aceea este majoritatea la care ne uităm cu toţii”, a declarat Florin Cîţu.

„În acest moment, există o majoritate votată în Parlamentul României, o majoritate care s-a unit: USR, PSD, AUR. Cred că nu sunt atât de cinici încât să fi dat jos un Guvern şi să nu vină cu o soluţie. Ne uităm să vedem care este soluţia, dar noi vom încerca să facem o altă majoritate”, a mai explicat președintele PNL.

PNL continuă să refuze alianța cu USR

Cu privire la majoritatea pe care și-o dorește, Florin Cîțu a precizat că PNL își menține refuzul de a mai accepta o coaliție împreună cu USR. Refuzul este urmarea faptului că USR a votat moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu.

“Atunci când vom avea majoritate, vom da şi premierul şi vom merge mai departe”, a susținut Florin Cîțu. Nu este deocamdată clar cu cine a încercat PNL să formeze noua majoritate – în afară de UDMR, care însă nu-i asigură o asemenea formulă. Florin Cîțu a precizat însă că „PNL este la guvernare și vrea să rămână la guvernare” și că o condiție pusă de USR, ca PNL să propună alt premier decât Florin Cîțu, este respinsă automat.

„Nu există această variantă. PNL a avut un congres, şi-a ales o conducere. Cine vine la o negociere cu o asemenea condiţie de fapt spune că nu vrea să negocieze”, a argumentat Florin Cîţu. Practic, PNL are o singură variantă de premier și aceasta este Florin Cîțu, doar că, formal, nu i-a avansat-o ieri președintelui Iohannis.

Orice propunere de premier trebuie “să aibă sens”

Dacian Cioloș, președintele USR, declara ieri că USR a încercat să negocieze în ultimele zile o majoritate parlamentară. USR dorea să negocieze majoritatea cu PNL și cu UDMR. Dar PNL nu a fost dispus să negocieze cu USR, a spus Cioloș. Drept urmare, ieri, USR a venit la președintele Iohannis cu o propunere oficială de premier. Această propunere a fost Dacian Cioloș.

Anca Dragu (USR), președinta Senatului, atrăgea ieri atenția că orice propunere de premier care i se face șefului statului trebuie “să aibă sens”, adică să aibă șanse să fie ulterior acceptată la vot în plenul Parlamentului.

„Mergem la Cotroceni cu o propunere de premier şi cu o propunere de program. Traversăm o perioadă foarte dificilă, avem criza sanitară, pandemia, creşterea preţurilor la energie şi atunci venim cu această abordare a responsabilităţii. Despre Coaliţie trebuie discutat între şefii de partide. Cei de la PNL au rezerve, vor să facă o majoritate, dar nu ştim cu cine”, a declarat Anca Dragu.

PSD a venit luni la Cotroceni să-i prezinte șefului statului o opțiune clară. Dar opțiunea PSD nu a fost pentru un prim-ministru ci pentru alegeri anticipate.

„Fără o majoritate consistentă, România nu poate să depăşească această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

“Din punctul nostru de vedere se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”

Marcel Ciolacu, Președintele PSD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă