13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăMinisterul Justiției cere menținerea completurilor de doi judecători, dar desființează SIIJ

Ministerul Justiției cere menținerea completurilor de doi judecători, dar desființează SIIJ

Prima măsură a Guvernului a fost însă amînarea obligativității constituirii completurilor de trei judecători pentru că, din lipsă de personal, aceasta ar fi putut duce la blocarea instanțelor de apel.

Instituirea completurilor de trei judecători în instanțele de apel, atât civile, cât și penale, ar fi trebui să intre în vigoare la începutul anului, fiind o modificare făcută în perioada guvernării PSD. Potrivit unei ordonanțe aprobate de noul Executiv, cauzele pornite începând cu 1 ianuarie 2023 vor fi judecate în apel de completuri de trei, în timp ce procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din doi judecători.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că Executivul a decis amânarea în urma unei solicitări argumentate din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Faptul că schema de personal este redusă, faptul că în ultima perioadă nu s-au mai făcut intrări în profesie au condus la faptul că cea mai bună soluție este aceea de a interveni urgent în reglementarea acestei situații. Altfel ar fi condus la blocaje inevitabile ale instanțelor de apel”, a spus ministrul justiției, într-o conferință de presă.

 

Secția Specială va fi desființată

O altă chestiune pe care noua guvernare o vizează, fiind inclusă și în programul de guvernare al coaliției, este cea a desființării SIIJ. Stelian Ion a anunțat că în ultima zi a anului trecut, Ministerul Justiției urma să trimită CSM un proiect de desfiinţare a Secţiei, în vederea obţinerii unui aviz din partea acestei instituţii.

Ministrul Justiţiei a explicat că după avizare, proiectul va fi aprobat de către Guvern şi apoi va fi depus în Parlament. Ion a completat că își dorește ca până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, proiectul să fie adoptat şi „să intrăm în normalitate”. „Este un termen pe care îl consider rezonabil şi care poate fi îndeplinit, dar nu ţine numai de instituţia noastră. Noi ne vom face treaba cu celeritate să spun aşa, va ţine şi de Parlament, însă vă pot spune că avem o colaborare bună cu Parlamentul şi sunt convins că lucrurile vor merge accelerat şi acolo”, a spus Ion. Ministrul anuța la acel moment că și GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, va fi informat cu privire la desființarea SIIJ.

Până la acest moment, Secția l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mircea Negulescu pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu. Negulescu este acuzat de procurori că a „fabricat” probe şi a obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase.

Termene pentru CCR 

 

Odată cu începerea noii legislaturi, și legea de funcționare a Curții Constituționale ar putea fi modificată. Doi deputați PNL, Alexandru Kocsis și Cristian Băcanu, au depus la Parlament un proiect de lege care prevede termen clare în care CCR trebuie să se pronunțe – mai precis 45 de zile de la primirea cererii. Nemulțumirea liberalilor a venit după ce CCR a amânat de mai multe ori să se pronunțe cu privire la impozitarea pensiilor speciale. „Vom avea termene maxime pentru fixarea primului termen de judecată și pronunțării soluției. Vom avea cauze soluţionate cu celeritate, nu amânări peste amânări, doar pentru că subiectul nu convine unora”, a explicat Kocsis. Proiectul nu prevede însă sancțiuni sau alte urmări pentru nerespectarea termenelor.    

 

„Dacă ar fi intrat de la 1 ianuarie această prevedere, ar fi produs, cu siguranţă, blocaje, iar în final ar fi avut de suferit justiţiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult”.
STELIAN ION, MINISTRUL JUSTIȚIEI 

ESENȚIAL

2021 – 2022

Se mențin completurile de doi judecători în instanțele de apel, civile sau penale.

1 ianuarie 2023

Începând din 2023, apelurile de vor judeca de către completuri de trei judecători. CSM susține amânarea.

23 octombrie 2018

Începând din octombrie 2018, a fost operaționalizată Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Iulie 2019

GRECO insistă pentru desființarea Secției Speciale, pe care o vede ca pe o amenințare la adresa independenței justiției.

31 decembrie 2020

Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, anunță că urmează să desființeze SIIJ și cere avizul CSM.

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă