14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăHocus-pocus cu Guvernul. Pleacă PNL, vine ...tot PNL. Ce urmează?

Hocus-pocus cu Guvernul. Pleacă PNL, vine …tot PNL. Ce urmează?

Șefii partidelor politice s-au tot jucat de-a ,,Politicienii n-au talent” în plină criză sanitară cu sute de morți pe zi. În ultimele săptămâni am asistat la circ politic cu scântei, iar de la Cotroceni a venit a doua nominalizare de premier: Nicolae Ciucă, militar de carieră, care are la dispoziție 10 zile să formeze Guvernul.

Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Astfel, generalul Ciucă trebuie să-și facă rapid echipa și să se prezinte în fața Parlamentului în încercarea de a obține votul de încredere, iar astfel criza guvernamentală să ajungă la final. „Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăşi situaţia de criză în care ne aflăm, astfel încât cetăţenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile şi acţiunile pe care le întreprinde. În acest sens, vom negocia cu toate forţele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reuşim să alcătuim Guvernul şi, de asemenea, să negociem cu toate forţele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a afirmat Ciucă, la Palatul Cotroceni.

Între timp, PSD, UDMR și USR sunt și ei consultați de PNL în privința formării noului cabinet Ciucă. Mai puțin formațiunea AUR, care ieri a făcut spectacol la Cotroceni. În timp ce președintele i-a consultat în privința lui Nicolae Ciucă, George Simion i-a spus în față lui Iohannis că îl va suspenda. „Nu o să susţinem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu, preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis. Dacă nu va obţine o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să iniţiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD”, a precizat Simion.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a spus imediat după consultări că face un pas înapoi în privința alegerilor anticipate, cel puțin temporar. De altfel, PSD cu numele lui Alexandru Rafila în buzunar pentru funcția de prim-ministru, nu a lansat niciun nume la consultări. ,,Suntem conștienți că nu putem face anticipate în acest moment, cu 500 de morți zilnic. Vom avea o discuție cu premierul desemnat dacă acesta va fi Nicolae Ciucă. Retragerea lui Cîțu e de fapt o invitație pentru ca USR să intre la guvernare”, a fost declarația lui Ciolacu.

Partenerii de guvernare și singurul sprijin sigur al liberalilor, UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, nu au fost cei mai fericiți de nominalizarea generalului Ciucă, dar parcă nici nu mai contează, atât timp cât își vor menține portofoliile în Guvern și rămân la guvernare. ,,Nu avem o problemă cu persoana domnului Ciucă, suntem colegi în Guvern, am fost colegi nouă luni, chiar am colaborat bine. Aici este un principiu – că în condiţii normale, în vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie şi în retragere. Important este ca săptămâna viitoare să existe un vot în Parlament şi să avem un guvern cu drepturi depline”, a argumentat Kelemen.

USR s-a resemnat după ce a fost respins de Parlament și nu exclude un parteneriat cu PNL, dar la mijloc sunt orgolii și se așteaptă scuze mai întâi. Dacian Cioloș nu ar refuza o colaborare cu Nicolae Ciucă. ,,O să vedem ce are de gând să facă domnul Ciucă şi abia apoi putem să comentăm pe marginea intenţiiilor dânsului. Important pentru noi e ce va face, ce anume îşi va asuma şi ce nu îşi va asuma, şi din acest punct de vedere vom lua decizia”, a declarat Dacian Cioloș, imediat după consultări.

Ce urmează?

Dacă Nicolae Ciucă reușește să- și scrie lista miniștrilor pe care îi va coordona, votul în plenul Parlamentului l-ar putea primi chiar miercurea viitoare. Astfel, în maxim o săptămână am putea avea un nou Guvern cu funcții depline și potrivit unor calcule, Florin Cîțu ar urma să preia șefia Senatului, iar Marcel Ciolacu pe cea a deputaților.

În plus, în interiorul PNL sunt deja vehiculate numele de miniștrii propuși pentru portofoliile cheie din viitorul Guvern care va fi condus de Nicolae Ciucă. Astfel, lista miniștrilor din Guvernul Ciucă, în cazul în care acesta va fi desemnat de către Klaus Iohannis premier al României arată cam așa: Iulian Dumitrescu – Transporturi; Cătălin Predoiu – Justiție; Dan Vîlceanu la Finanțe; Lucian Bode- Interne; Neu Tătaru – Sănătate; Bogdan Aurescu- Externe; Raluca Turcan – Muncă; Daniel Petrescu șeful statului major/ Nicoleta Pauliuc – Apărare; Virgil Popescu – Energie; Sorin Cîmpeanu – Educație; Adrian Cozma – Agricultură; Marcel Boloș/ Cristian Bușoi – Fonduri Europene.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă