17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăCîțu, mesaj de Ziua Holocaustului

Cîțu, mesaj de Ziua Holocaustului

Efortul instituţiilor statului pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului şi combaterea extremismului trebuie să continue hotărât, afirmă premierul interimar Florin Cîţu într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„Astăzi, 9 octombrie 2021, marcăm opt decenii de la începutul deportărilor evreilor români din Sudul Bucovinei în Transnistria, episod care face parte din evenimentele întunecate ale Holocaustului în care autorităţile române din anii 40 sub coordonarea regimului Antonescu au fost pe deplin implicate. România are o datorie morală fundamentală să păstreze vie, pentru eternitate, memoria victimelor, să ofere sprijin urmaşilor victimelor, dar şi supravieţuitorilor, acei ultimi martori ai Holocaustului din România. Mai mult decât atât, autorităţile şi societatea în ansamblu au datoria să înlăture ignoranţa, uitarea şi dezinteresul faţă de evenimentele tragice din istoria naţională „, afirmă Florin Cîţu, într-un comunicat de presă.

El punctează că Holocaustul a fost posibil „prin folosirea instituţiilor statului împotriva propriilor cetăţeni, prin cultivarea antisemitismului şi a discursului urii”, pe care le-au promovat şi transmis inclusiv intelectuali şi oameni politici români înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Dar în acelaşi timp, ignorarea răului sau pasivitatea în faţa abuzurilor şi a fărădelegilor au contribuit la cea mai mare tragedie prin care a trecut umanitatea. Totodată, au existat în acele clipe teribile, unde moartea era la tot pasul, conaţionali care au înţeles, riscând totul, că viaţa oricărui semen este nepreţuită, indiferent de etnia sau religia sa. Şi ei, „Drepţii între Popoare” ai României, recunoscuţi de statul Israel, trebuie astăzi onoraţi!”, adaugă acesta.

În acelaşi timp, premierul interimar se declară „revoltat” de atitudinea unor partide din Parlament.

„Astăzi, sunt cu atât mai revoltat când văd partide extremiste în Parlamentul României, când constat cum simboluri ale victimelor Holocaustului sunt trivializate în protestele publice şi când istoria Holocaustului este relativizată sau chiar negată. Toate aceste derapaje inadmisibile sunt un semnal că efortul instituţiilor statului pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului şi combaterea extremismului trebuie să continue hotărât. Sunt decis să fac tot ce-mi stă în putinţă în această direcţie!”, afirmă Cîţu.

Potrivit acestuia, avem nevoie astăzi de mai multă coordonare şi consolidare instituţională, dar şi de noi instrumente pentru a stimula educaţia despre Holocaust.

„Astfel, în scopul de a proteja memoria victimelor Holocaustului şi a lupta împotriva fenomenelor care au la bază ura, am numit în ultimul an un Reprezentant Special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului, iar Executivul a adoptat în luna mai prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023. Începând din aceste zile un nou comitet interministerial format din reprezentanţi din instituţii şi organizaţii ale societăţii civile va începe să lucreze pentru punerea în aplicare a strategiei pentru a educa generaţia tânără despre pericolul antisemitismului şi xenofobiei, pentru a promova toleranţa faţă de alţii, şi pentru a preveni ori sancţiona actele de antisemitism, xenofobie, sau cele asociate cu radicalizarea şi discursul instigator la ură”, precizează Cîţu.

Totodată, şeful interimar al Executivului transmite că la 80 de ani distanţă de la deportările din Bucovina, trebuie să înţelegem că asumarea propriului trecut şi păstrarea memoriei victimelor Holocaustului rămân o datorie profundă.

„Trebuie să ne amintim mereu despre ei, despre visele şi speranţele lor şi despre contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea României. Să ne amintim aşadar de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neştearsă! Amintirea victimelor nu va dispărea niciodată! Ele vor trăi prin noi!”, mai afirmă Cîţu. 

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă