6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCioloș a demisionat din USR și înființează un partid propriu

Cioloș a demisionat din USR și înființează un partid propriu

Cioloș a demisionat din USR și înființează un partid propriu, care se va numi REPER. Simultan cu Dacian Cioloș, din USR au demisionat și alți politicieni. Celelalte patru demisii au venit de la Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache.

„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019. Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin, într-o declarație comună, cei cinci europarlamentari care pleacă din USR.

Demisiile lor au fost anunțate oficial la data de 31 mai 2022. Trei dintre cei cinci demisionari făceau parte din conducerea USR, a subliniat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR. El a admis că, încă de circa două săptămâni, se aștepta demisia din partid a lui Cioloș.

USR a fost înființat de Nicușor Dan, care însă a plecat din partid în anul 2017. „Au mai fost oameni care s-au crezut providențiali în partid. Partidul merge înainte, este o instituție solidă, va funcționa”, a spus, marți, Ionuț Moșteanu, imediat după ce s-a anunțat demisia lui Dacian Cioloș.

Toți politicienii care au demisionat acum din USR sunt europarlamentari. Evident, ei sunt apropiați de Dacian Cioloș. Acesta venise în partidul USR în fruntea formațiunii PLUS, care a fuzionat cu USR iar partidul rezultat este actualul USR.

Interesant este faptul că, printre cei care rămân acum în USR, este și Vlad Voiculescu. Despre Voiculescu se considera că face parte din echipa lui Cioloș.

Cioloș a demisionat din partid la trei luni după ce demisionase din funcția de președinte

USR este condus în acest moment de Cătălin Drulă, în calitate de președinte interimar. Dacian Cioloș a fost președintele USR timp de patru luni, până în februarie 2022. El a demisionat din funcția supremă după ce proiectul său de restructurare a partidului a fost respins de ceilalți membri ai conducerii.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă