Klaus Iohannis, la Summit-ul pentru Democrație. Klaus Iohannis a susținut, joi, un discurs în cadrul Summit-ului pentru Democrație găzduit de administrația Biden la Casa Albă. Acesta a spus, printre altele că „România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică”. Iată cele mai importante declarații ale șefului de stat român.
Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări şi teritorii la summitul virtual dedicat democraţiei din luna decembrie organizat de Casa Albă. Printre invitaţi se numără principalii aliaţi occidentali ai Statelor Unite, dar și câteva surprize, printre care reprezentanți ai guvernului din Taiwan și Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus.
„Summitul pentru democraţie” reprezintă un angajament făcut de Joe Biden în campania electorală din 2020. Evenimentul are loc online, în zilele de 9 şi 10 decembrie, urmând ca o întâlnire faţă în faţă să fie organizată în 2022.
Klaus Iohannis, cele mai importante declarații la Summit-ul pentru Democrație
„Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democrației. Îi mulțumesc Președintelui Biden pentru punerea la dispoziție a unei platforme atât de importante”.
„Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții”.
„În ceea ce privește progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esențială o constituie asigurarea siguranței și securității comunităților, persoanelor și instituțiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”.
Ne angajăm să dedicăm resurse și programe de pregătire, dar și să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării și urmăririi penale corespunzătoare în justiție a infracțiunilor motivate de ură”.
„Primul Plan național de acțiune al țării noastre, însoțit de o campanie națională de conștientizare, va conține o serie de măsuri privind piața muncii, educația, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, adoptarea deciziilor și integrarea problematicii de gen”.
O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toți actorii interni interesați, inclusiv societatea civilă”, a spus Klaus Iohannis.
„Implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern. Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare”, a mai punctat președintele României.
„A sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a avea sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”.
Ce tări au fost invitate la Summit-ul pentru Democrație
Principalii rivali ai Washingtonului, China şi Rusia, nu figurează printre invitaţi. Nici Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO dar al cărei preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost calificat drept „autocrat” de către Joe Biden, nu figurează printre ţările participante. De asemenea, nici Ungaria condusă de premierul Viktor Orban nu a fost invitată, transmite Agerpres.
Din regiunea Orientului Mijlociu, Israelul şi Irakul sunt singurele ţări invitate la această întâlnire. Aliaţii tradiţionali arabi, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite vor fi absente.
Din Asia, vor participa aliații tradiționali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud, considerate democrații consolidate. Țări precum Thailanda sau Vietnam nu au fost invitate.
Citiți România Liberă și pe GOOGLE NEWS