Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să vizitezi monumente și să încerci preparate locale? Există un astfel de loc în centrul Europei! Polonia! Aici vei găsi atracții interesante și vei descoperi secrete care vor rămâne pentru totdeauna în amintirile tale.
Prima mențiune despre Polonia se găsește în Viața întâi a Sfântului Adalbert, scrisă între 997 și 1003 de Jan Canaparius, abate al mănăstirii romane a Sfântului Bonifaciu și Alexandru. Denumirea latină Polonia apare și în Cronicele fossezene din 1027. Płock este unul dintre cele mai vechi orașe poloneze, a fost reședința cneazurilor mazovieni și capitala Poloniei între 1079–1138. Acest oraș antic este capitala istorică a Mazoviei, o regiune situată în inima Poloniei, fiind o destinație prietenoasă și demnă de vizitat.
Nu doar Płock are multe de oferit.
Atracții din Mazovia
1. Parcul acvatic Suntago: Cea mai mare piscină acoperită din Polonia și Europa, împărțită în 3 zone tematice. Obiectivul dispune de 18 piscine, peste 30 de tobogane, 10 saune și multe atracții pentru copii și adulți. Suntago se află în localitatea Wręcza, lângă Mszczonów, la doar 50 km de Varșovia.
2. Parcul Național Kampinos: Parcul Național Kampinos este una dintre bijuteriile naturale și cele mai valoroase atracții naturale pentru care este renumită regiunea Mazovia. Complexul include terenuri din Pădurea Kampinos și se întinde pe o suprafață de peste 38.500 ha, dintre care 70% sunt păduri. În cadrul parcului au fost create 22 de zone de protecție strictă.
Această zonă este cunoscută, printre altele, pentru prezența dunelor parabolice și a valurilor de nisip. Grochalskie Piachy, aflată în parc, reprezintă cea mai mare zonă de dune de nisip din Polonia, fiind considerată una dintre cele mai bine păstrate dune de interior din Europa.
3. Muzeul Satului Mazovian din Sierpc: A fost înființat la 24 martie 1971 ca muzeu etnografic regional, iar denumirea actuală este în vigoare din 1987. Muzeul în aer liber ocupă o suprafață de 60,5 ha, la confluența râurilor Sierpienica și Skrwa. În muzeu sunt expuse peste 13.000 de exponate și mai mult de 80 de obiecte de arhitectură mică și mare. Expunerea include: 11 gospodării țărănești de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, un conac nobiliar reconstruit, o biserică de lemn din secolul XVIII, un adăpost pentru animale și o moară de lemn, care este cel mai vechi și cel mai popular tip de mori de vânt din Europa.
4. Varșovia: Pe strada Krakowskie Przedmieście vei întâlni în primul rând turiști care se grăbesc să viziteze Castelul Regal, vor să își facă o fotografie în centrul vechi sau să viziteze sirena din Varșovia. Localnicii se odihnesc în acest timp pe malurile Vistulei sau comandă prânzul într-unul dintre restaurantele din Praga.
În capitală, viața se desfășoară cu viteză mare, dar din fericire există câteva locuri care permit să respiri, cum ar fi Parcul Łazienki Królewskie sau grădina de pe acoperișul Bibliotecii Universitare. Dacă ai un copil, trebuie neapărat să vizitezi Centrul de Știință Copernic, iar pentru cele mai frumoase priveliști, caută-le la etajul 30 al faimosului Palat al Culturii.
5. Płock: Orașul situat în centrul Poloniei, pe cel mai lung râu, Vistula, nu oferă doar emoții sportive legate de meciurile echipei de handbal ORLEN Wisła Płock, ci și o atmosferă deosebită și o ofertă culturală variată. Fosta capitală a Poloniei impresionează prin catedrala gotică, unde în criptă se află rămășițele monarhilor polonezi – Władysław Herman și Bolesław Krzywousty, prin pitoreasca Colină Tumskă și prin fermecătorul Oraș Vechi cu străduțele sale înguste. Nu poate fi trecut cu vederea nici Castelul Ducilor Mazovieni, construit în secolul XIV, care găzduiește Muzeul Diecezan. Monumentele istorice ale Płockului merită vizitate, iar iubitorii de peisaje frumoase ar trebui să își îndrepte pașii și către Vistula. După ce cobori de pe Colina Tumskă, fă o plimbare pe dig – unul neobișnuit, deoarece este așezat paralel cu malul râului. În fața ta se va deschide un peisaj minunat de-a lungul Vistulei, cu monumentele vizitate în fundal.
6. Castelul din Liw și turneul cavaleresc: Turnul, zidurile și pivnițele – atât au rămas din construcția gotică. Pentru a te întoarce în vremurile sale de glorie, poți vizita Muzeul de Armuri și să explorezi exponatele adunate în interiorul castelului. Unul dintre cele mai interesante evenimente anuale este Turneul Cavaleresc pentru Inelul Duceselor Anna.
Pentru iubitorii de senzații neobișnuite, recomandăm o plimbare cu canoea până la ruinele castelului. Drumețiile cu caiacul pe râul Liwiec sunt o atracție populară în regiune. În timpul excursiei, poți face o pauză pe una dintre plajele de nisip, iar după ce depășești linia de sosire, poți începe să vizitezi locul.