11.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPNL dorește plafonarea prețului la energie, dar și supraimpozitarea pe întreg lanțul

PNL dorește plafonarea prețului la energie, dar și supraimpozitarea pe întreg lanțul

PNL susţine plafonarea prețului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, „inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„PNL susţine plafonarea preţului la energie şi vom merge pe valorile care au fost cuprinse în Ordonanţa 27. De asemenea, am analizat şi susţinem supraimpozitarea pe întreg lanţul, aici fiind incluşi şi traderii şi jucătorii din piaţa energiei”, a afirmat Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.

El a adăugat că se are în vedere o diminuare cu cel puţin 15% a pragului maxim de consum, care este de 300 de KW.

„Este foarte posibil ca, în funcţie de impactul bugetar, să avem în vedere o diminuare cu cel puţin 15 procente, aşa cum s-a cerut la nivelul UE, pentru eliminarea risipei, a diminuării pragului maxim de consum până la care se poate face compensarea”, a arătat el, relatează agerpres.ro.

PNL vrea plafonarea prețului la energie, ordonanța cu aceste modificări fiind gata de aprobare în ședința de joi

Premierul a adăugat că ordonanţa cu aceste prevederi va fi aprobată în şedinţa de joi a Guvernului.

„Mâine va fi aprobată această ordonanţă, când vom avea o şedinţă de guvern”, a punctat Ciucă.

Precizările premierului au fost făcute în contextul unor întrebări referitoare la ordonanţa în domeniul energiei.

Prețurile la energie crescute artificial. Ce spune ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenția că unii furnizori de energie şi-au crescut artificial preţurile, pentru a cere mai mulţi bani de la bugetul de stat prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor.

Până la data de 6 iunie 2022, ANRE a primit 239 de cereri de decontare de la un număr de 65 de furnizori, a soluţionat 62 de cereri şi a confirmat către Ministerul Energiei plata unei sume de 34,8 milioane de lei aferente facturilor din noiembrie, decembrie şi o parte din luna ianuarie 2022.

Un număr de 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei, au fost respinse, întrucât preţul de achiziţie a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.

„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, arată un document al ANRE.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă