2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăPoliticăPNL dorește comasarea alegerilor din 2024

PNL dorește comasarea alegerilor din 2024

Senatoarea Alina Gorghiu, care deține funcția de președinte interimar al Senatului, sugerează că PNL dorește comasarea alegerilor din anul 2024 și afirmă că această procedură este absolut legală.

„Este perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate”, a declarat, la data de 11 aprilie 2023, senatoarea Alina Gorghiu.

În 2024, în România se desfășoară patru tipuri de alegeri: prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale. Alina Gorghiu n-a spus care dintre acestea s-ar putea desfășura simultan. Cel mai probabil, s-ar putea comasa alegerile prezidențiale cu cele parlamentare. „Conform Constituţiei, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare”, a explicat Alina Gorghiu. Altfel spus, Parlamentul este cel care va decide, prin lege, data desfășurării alegerilor.

„Există argumente de natură juridică şi constituţională pentru comasarea legilor, există argumente care ţin de ce şi doreşte populaţia din România. Analiza noastră sociologică arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare. Rămâne să vedem care va fi voinţa liderilor din coaliţie”, a explicat Alina Gorghiu.

În opinia senatoarei PNL, alegerile într-o zi unică ar aduce drept avantaj „o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură ar fi”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă