4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSocialAdministratiePlanșeul din Piața Unirii va intra în reparații. Cum vor suporta bucureștenii...

Planșeul din Piața Unirii va intra în reparații. Cum vor suporta bucureștenii haosul creat

Planșeul care susține Piața Unirii din București va intra în reparații. Acest lucru va aduce restricții de trafic. Momentan, la Guvern au fost semnate contractele de reparații și consolidare. O companie românească va coordona lucrările. Sub planșeul realizat în anii ’40 și unde nu s-a mai intervenit din anii ’80, se află stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2, precum și pasajul dintre cele două stații, potrivit Antena 1.

Construit în 1936 şi niciodată reparat, planşeul poate ceda oricând, spun inginerii care l-au încadrat în clasa de risc 4 din 5 posibile. Grinzile de susţinere sunt fisurate, armăturile rupte, iar infiltraţiile de apă macină placa de beton. Structura trebuie demolată şi refăcută total. 750 de milioane de lei este devizul.

Lucrările vor începe din mijlocul pieţei, dintr-o extremitate a parcului şi vor continua în zona fântânilor ce vor fi demontate. Întreagă zonă va fi decopertată însă traficul rutier nu va fi inițial afectat, până la finalul acestui an.

Cei 60.000 de şoferi care trec zilnic prin zonă vor trebui să ocolească tot centrul

60.000 de şoferi care au drum zilnic prin zonă vor fi nevoiţi să ocolească tot centrul Bucureştiului de anul viitor. „Va urma o perioadă, pe parcursul anului 2025, extrem de dificilă pentru noi toţi când practic principalul nod al Capitalei va fi blocat. Vom face toate eforturile astfel încât disconfortul pe care îl vor simți bucureştenii să fie cât mai mic însă trebuie să știm cu toții că va urma o perioadă extrem de dificilă în care cu certitudine, nervii noştri, ai tuturor, vor fi întinşi la maximum”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

„Dezastru, pentru că e centrul Bucureştiului și altfel nu se poate decât pe aici. Toată lumea tranzitează zona asta și va fi dezastru. Trebuie făcut ceva alternativ să putem să și circulăm”, spune un șofer. „O să fie beleaua aici, când vor traversa apa. Câta lucrarea o să fie de acolo până aici. E mult”, spune un bărbat.

Planşeul taie în diagonală toată Piaţa Unirii şi acoperă râul Dâmboviţa


Disconfortul va fi pe măsura şantierului. Planşeul traversează, în diagonală, toată Piaţa Unirii şi acoperă râul Dâmboviţa, pasajul rutier şi galeria de metrou pe o lungime de 360 de metri. Structura din beton dirijează cursul Dâmboviţei pe sub pământ, până în peretele tunelului auto. O eventuală prăbuşire ar afecta inclusiv staţiile Unirii 1 şi Unirii 2.

Pentru a respecta termenul de finalizare de doi ani, constructorul va lucra zi şi noapte. „În mod normal lucrările trebuie să dureze 2 ani de zile însă discutam despre o constructie veche de 86 de ani. Este destul de dificil, în ciuda scanurilor pe care le-am făcut, în ciuda tuturor testelor si analizelor pe care le-am făcut pot să apară elemente neprevăzute în interiorul acestei lucrări care să ducă la prelungirea termenului”, adaugă Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Pasajul rutier Unirii va fi blocat şi el, tot doi ani, pentru consolidarea care costă 300 de milioane de lei.

Nicușor Dan: Lucrările de reparaţii la planșeul din Piața Unirii nu vor începe mai devreme de 2025

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat, luni, că lucrările de reparaţii la planșeul din Piața Unirii nu vor începe mai devreme de 2025.

„Lucrările efective nu vor începe mai devreme de 2025”, a spus primarul general la Digi 24, conform agerpres.ro.

El a menţionat că marţi, la sediul Primăriei Capitalei, va avea loc o întâlnire a specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor PMB, ai Primăriei Sectorului 4 şi ai Apelor Române, pentru a discuta despre coordonarea lucrărilor.

Pe de altă parte, primarul general a subliniat că deocamdată nu se ştie cât de afectată va fi Piaţa Unirii de lucrările de reparaţii. Acest aspect va fi stabilit abia peste câteva luni, atunci când se va şti cum vor fi realizate lucrările de reparaţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Titlurile de stat din Europa de Est se confruntă cu dificultăți majore în 2025

Titlurile de stat din Europa de Est, inclusiv cele din Ungaria și România, au avut un început de an slab, înregistrând performanțe mai slabe...

România condamnă încălcările spațiului aerian: Reacție la atacurile rusești de lângă județul Tulcea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat în care condamnă "atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional", după ce...

Ce este sindromul coadă de cal și care sunt opțiunile de tratament?

Sindromul coadă de cal, cunoscut și sub denumirea de sindromul cauda equina, este o afecțiune neurologică severă considerată o urgență medicală. Continuă să...
Ultima oră
Pe aceeași temă