2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCentru regional de antrenament pentru aeronave F-16. Piloți ucraineni se vor instrui...

Centru regional de antrenament pentru aeronave F-16. Piloți ucraineni se vor instrui în România

Mai mulți piloți militari ucraineni se vor instrui în România, cu sprijin din partea Statelor Unite, pentru a fi în măsură să conducă viitoarele avioane de luptă F-16 ale Ucrainei, atunci când aeronavele americane vor sosi în Ucraina.

Intenția de pregătire a piloților ucraineni în România a fost transmisă, la București, în fața unui grup restrâns de jurnaliști, de oficiali ai companiei americane Lockheed Martin. Această companie este cea care produce avioanele F-16. În acest context, compania Lockheed Martin va furniza și tehnologia necesară centrului de instruire din România, a precizat Raymond Piselli, vicepreședinte Lockheed Martin. Acest program de instruire în România a militarilor ucraineni are și acceptul Guvernului SUA. Alte țări care și-au exprimat acordul să instruiască piloți ucraineni sunt Marea Britanie, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca și Suedia.

Instruirea aviatorilor ucraineni într-o altă țară nu înseamnă automat că acea țară va livra și avioane de luptă pentru Ucraina. Dar Ucraina a solicitat în mod repetat țărilor NATO, în primul rând Statelor Unite, să-i fie livrate avioane de luptă cât mai moderne. La acest moment, este cert că Ucraina va primi în dotare avioane F-16. Numele țărilor care vor livra Ucrainei asemenea avioane nu este indicat oficial.

În România va fi pus în funcțiune un centru regional de instruire pentru piloții de F-16. Aici vor fi pregătiți în primul rând piloți români, în condițiile în care Forțele Aeriene Române au deja în dotare o primă escadrilă F-16, formată din 17 aeronave. Acestea au fost cumpărate de România din Portugalia. Încă două escadrile, totalizând 32 de aeronave, urmează a fi primite de România din Norvegia. Este exclus însă ca România să cedeze Ucrainei avioane F-16, întrucât România nu are destule avioane de luptă nici pentru a-și asigura propriul spațiu aerian. Pe de altă parte, Rusia a avertizat deja că va interpreta orice livrare de avioane F-16 către Ucraina drept o implicare a NATO de partea Ucrainei, împotriva Rusiei.

Alături de piloții români, la centrul regional de instruire din România vor fi pregătiți piloți din Ucraina precum și din alte țări europene, cum ar fi Bulgaria sau Slovacia. Cursanții pot avea experiență anterioară pe alte avioane de luptă, de exemplu pe MiG 21 LanceR sau MiG 29, dar aceasta nu este o condiție obligatorie. De exemplu, atât România cât și Ucraina au mulți piloți cu experiență pe asemenea aeronave. Antrenamentul piloților pe simulator este necesar înainte ca ei să poată zbura pe avionul cu dublă comandă.

Nu se știe cine vor fi instructorii de la centrul regional din România. Acum câteva zile, președintele SUA, Joe Biden, anunța că și-a exprimat acordul ca piloți americani să instruiască piloți ucraineni pentru a conduce avioane F-16.

Mai întâi se vor antrena piloți români, apoi piloți ucraineni

Centrul regional din România va avea prima serie de cursanți la finalul anului 2023 sau la începutul anului 2024. Primii cursanți ai centrului din România vor fi militari români. Piloții români care deja zboară pe F-16 au făcut instruire în Statele Unite.

Pentru instruirea în România de militari străini, vor fi semnate acorduri interguvernamentale, între România și țările interesate să-și formeze piloții în România. Este vorba de acele țări care dețin sau care vor primi avioane F-16. De exemplu, Bulgaria speră să primească primele ei aeronave F-16 în anul 2025. SUA au întârziat livrarea de F-16 către Bulgaria, din cauza unor suspiciuni privind relațiile Bulgariei cu Rusia.

Oficialii companiei Lockheed Martin n-au precizat unde se va afla centrul de instruire din România. Totuși, potrivit unor surse neoficiale, el va funcționa în baza aeriană de la Borcea. Acolo staționează și prima escadrilă F-16 a Forțelor Aeriene Române. Această primă escadrilă este deja operațională.

La mijlocul lunii iunie 2023, în contextul unei reuniuni a miniștrilor Apărării din țările NATO, secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, se referea și la avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina. Stoltenberg preciza că piloți din Ucraina au început deja antrenamentele pentru a conduce acest model de avion de luptă.

„Faptul că a început antrenamentul ne oferă (aliaților din NATO – n.n.) opţiunea de a decide, de asemenea, să livrăm avioanele şi atunci piloţii ucraineni vor fi pregătiţi să le utilizeze”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Acum o săptămână, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO. Cu acel prilej, șeful statului român a subliniat că NATO și UE, separat și în colaborare, trebuie să continue sprijinul pentru Ucraina în fața Rusiei, dar și sprijinul pentru Republica Moldova, pentru a nu deveni ținta unei agresiuni militare din partea Rusiei.

„Este vital și pentru Ucraina și pentru noi să păstrăm unitatea și solidaritatea și în interiorul Uniunii, și în interiorul NATO, dar și între Uniunea Europeană și NATO și să sprijinim Ucraina în continuare, necondiționat, cu tot ce avem”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Noi decizii privind sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova vor fi anunțate la Summit-ul NATO de la Vilnius, programat în perioada 11 – 12 iulie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor Camere pline de rezidenți în vârstă, care...

Putin îl felicită pe Trump înainte de învestire și spune că este deschis discuțiilor privind Ucraina

Putin a spus că dorește să asigure o pace de lungă durată în Ucraina, mai degrabă decât o încetare scurtă a focului Președintele rus, Vladimir...

Prognoză: Câștigul salarial mediu net va crește cu 6,2% în 2025

Românii vor câștiga, în medie, 5.355 lei net lunar în 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 6,2% comparativ cu anul precedent, conform Prognozei...
Ultima oră
Pe aceeași temă