Cometa C/2024 G3 (Atlas) reprezintă un fenomen astronomic extrem de rar, care ar putea deveni vizibil în întreaga lume în zilele următoare, pentru prima dată în ultimele 160.000 de ani.
Cometa C/2024 G3 (Atlas) ar putea fi vizibilă
Această cometă a atins periheliul, punctul cel mai apropiat de Soare, pe 14 ianuarie 2025, fapt ce a determinat o creștere semnificativă a strălucirii sale.
Deși există șanse ca aceasta să fie vizibilă în toată lumea, cercetătorii estimează că va fi cel mai bine observată din emisfera sudică. Se estimează că, în jurul datei de 13 ianuarie 2025, cometa se va apropia de Soare la doar 8,3 milioane de mile.
CITEȘTE ȘI – Descoperire astronomică revoluționară! Peste 40 de stele detectate într-o galaxie la 6,5 miliarde de ani lumină
Deși cometele sunt imprevizibile în ceea ce privește luminozitatea și vizibilitatea lor, există posibilitatea ca C/2024 G3 să strălucească cu o intensitate similară celei a planetei Venus. Cometa a fost detectată prin sistemul de alertă al NASA, Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, și este considerată un fenomen care se produce extrem de rar, la intervale de aproximativ 160.000 de ani.
În ceea ce privește vizibilitatea sa, cometa va fi extrem de dificil de observat, deoarece se va afla foarte aproape de Soare. Aceasta va apărea doar în timpul zilei, imediat după apusul Soarelui, la o distanță de doar 5 grade față de acesta, ceea ce va face dificilă observația, chiar și cu binoclu.
Se estimează că luminozitatea sa ar putea ajunge la magnitudinea -4 sau -5, ceea ce ar face-o vizibilă teoretic cu ochiul liber, însă condițiile de observare vor fi dificile din cauza apropierii față de Soare.
Așadar, cometa G3 ATLAS rămâne un fenomen spectaculos, dar imprevizibil, iar șansele ca aceasta să fie vizibilă depind în mare măsură de condițiile atmosferice și de nivelul de strălucire pe care îl va atinge.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!