11.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPensiile vor fi recalculate. Cine va primi exact bani în plus

Pensiile vor fi recalculate. Cine va primi exact bani în plus

Toţi angajaţii care primeau sporuri pentru care s-au plătit contribuţii sociale ar putea primi o pensie mai mare în urma recalculării, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat.

Este nevoie și de votul deputaților

Proiectul a fost inițiat de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, și prevede ca toate sporurile, inclusiv cele din acord global, pentru care s-au plătit contribuţii, să fie luate în calcul la stabilirea pensie.

Ce prevede proiectul?

”Art.165.- (1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Venitul total lunar realizat brut sau net, după caz, prevăzut la alin.(l), se dovedeşte prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr.487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date”, arată proiectul de act normativ.

În situaţiile prevăzute la alin.(l) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, salariile prevăzute la alin.(l) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;

b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;

c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

Alte prevederi ale actului normativ

”(2) La determinarea punctajelor lunare potrivit alin.(l ), se au în vedere şi sporurile care au fost incluse în salariul brut şi au constituit bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

(3) Pentru situaţiile prevăzute la alin.(l ) sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este următorul:

(4) Pentru perioada 1 aprilie 1992 -1 aprilie 2001, sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Art.166.- (1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data de 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale după data de 1 ianuarie 2018.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

Art.II.- (1) De prevederile art.165 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin.(l) se acordă începând eu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea”, mai arată documentul.

Recalcularea pensiilor va fi făcută pentru toți cei care primesc deja aceste venituri, cel puțin așa prevede angajamentul luat în PNRR. Tot în urma acestui document aprobat de Comisia Europeană, pensiile speciale vor dispărea, iar militarii și polițiștii nu vor mai putea ieși mai devreme la pensie, ci doar în cazuri excepționale.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Ministrul de Finanțe confirmă că inspectorii ANAF vor purta arme. Modelul este cel al Poliției Fiscale din alte țări

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor purta arme de foc în timpul activității lor profesionale, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Ministrul...

Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă