26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPe motiv că România este un "stat neprietenos", Rusia refuză să mai...

Pe motiv că România este un „stat neprietenos”, Rusia refuză să mai discute cu România despre retrocedarea Tezaurului

Rusia nu va relua dialogul cu România pe tema restituirii Tezaurului reținut după Primul Război Mondial, în ciuda rezoluției pe acest subiect a Parlamentului European, întrucât chestiunea Tezaurului României este o chestiune politizată, a anunțat Mihail Shvydkoy, reprezentantul Rusiei pentru cooperare culturală internațională.

Un reprezentant al Președinției Rusiei pe tema cooperării culturale internaționale, Mihail Shvydkoy, a anunțat că Rusia nu va mai discuta cu România nimic despre vreo eventuală retrocedare a Tezaurului României, pe motiv că această chestiune a devenit foarte politizată.

„România adoptă ferm poziția europeană față de Rusia, ceea ce face imposibil orice dialog pe această temă. În timp ce comunicarea ar trebui să continue pe probleme esențiale, acest subiect este foarte politizat, în opinia mea”, a susținut Shvydkoy, citat de agenția de presă oficială a Rusiei, TASS.

„Nu ne vom angaja în dialog cu niciun stat străin neprietenos în circumstanțele actuale. A fost înființată o comisie guvernamentală dar activitatea ei încă nu a dat niciun rezultat. Cred că acest subiect ar trebui închis, în primul rând având în vedere contextul actual”, a opinat Mihail Shvydkoy.

Oficialul rus, Mihail Shvydkoy, are 75 de ani și a fost ministru al Culturii în Rusia între anii 2000 – 2004. Se poate deduce că el cunoaște destul de bine chestiunea Tezaurului, care a fost discutată între România și Rusia și în perioada comunistă a ambelor țări, și ulterior. Se știe că România încerca să aducă acest subiect pe lista de negocieri cu Rusia cu mult înaintea actualelor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. UE a decis aceste sancțiuni abia din anul 2022, când Rusia a atacat Ucraina.

Fostul ministru rus al Culturii a făcut aceste declarații în contextul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat în perioada 5-8 iunie 2024. A fost un Forum la care regimul de la Moscova și-a invitat doar țările prietene și la care România, în mod evident, nu a avut reprezentanți care să-i dea o replică fostului ministru rus, care acum ar fi reprezentantul președintelui Rusiei pe chestiuni de colaborare culturală internațională.

Amintim că, totuși, în martie 2024, România primise un ajutor puternic din partea Parlamentului European. La data de 14 martie 2024, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care solicita Rusiei să restituie Tezaurul României.  În dezbaterea din 14 martie de la Strasbourg, eurodeputații au anunțat că “regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale”. Eurodeputații au subliniat și faptul că “în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească”.

Mihail Shvydkoy, fost ministru al Culturii în Rusia, a anunțat că Rusia nu va relua negocierile cu România pe tema restituirii Tezaurului. Este totuși remarcabil faptul că fostul ministru rus nu spune că acest Tezaur nu e în Rusia, ci subliniază că Rusia nu discută cu România pe motiv că România este un „stat neprietenos”, făcând aluzie la sancțiunile UE împotriva Rusiei, aplicate și de România.

„Nu ne vom angaja în dialog cu niciun stat străin neprietenos în circumstanțele actuale. A fost înființată o comisie guvernamentală dar activitatea ei încă nu a dat niciun rezultat. Cred că acest subiect ar trebui închis, în primul rând având în vedere contextul actual”

Mihail Shvydkoy,

Reprezentantul Rusiei pentru cooperare culturală internațională

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a implicat personal în eforturile României de a aduce chestiunea Tezaurului în atenția instituțiilor europene. Isărescu sublinia, acum trei luni, că România primise inițial, din partea Rusiei țariste, toate garanțiile, dar s-a ajuns ca depozitarul “să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”.

“Un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”

Mugur Isărescu,

Guvernatorul BNR

Deși rezoluția Parlamentului European din martie 2024 a fost clar favorabilă României, Rusia refuză să reia negocierile cu România pe motiv că România este un „stat neprietenos”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă