3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoParlamentul României a aprobat reforma pensiilor speciale. Privilegiile se transformă în pensii...

Parlamentul României a aprobat reforma pensiilor speciale. Privilegiile se transformă în pensii obișnuite, însă treptat, de-a lungul următorilor 20 de ani

Ambele Camere ale Parlamentului României, mai întâi Senatul, apoi Camera Deputaților, au aprobat, pe parcursul zilei de 28 iunie 2023, proiectul de lege care reglementează reforma pensiilor speciale.

Documentul aprobat, miercuri, de Parlament se intitulează “Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”. Textul de lege se referă la pensiile magistraților, ale diplomaților, ale personalului aeronautic, ale funcționarilor publici parlamentari și ale militarilor. Cu privire la parlamentari, ei își pierduseră deja pensiile speciale, conform unei alte legi, care a fost aprobată în Parlament la data de 26 iunie 2023. Practic, în anul 2023, doar parlamentarii își pierd pensiile.

Proiectul referitor la celalalte pensii speciale a fost aprobat la 28 iunie mai întâi în plenul Senatului, apoi în plenul Camerei Deputaților. Legea intră însă în vigoare abia după ce va fi promulgată de președintele României și după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Dar chiar și după ce intră în vigoare, legea se va aplica treptat, de-a lungul a până la 20 de ani. Abia la finalul acestei perioade de tranziție, toți beneficiarii actualelor pensii „speciale” ar ajunge să primească pensii „obișnuite”, conform sistemului contributiv. Ședința Senatului din 28 iunie a fost condusă chiar de Nicolae Ciucă, președintele PNL și al Senatului, care este, de altfel, cel mai cunoscut beneficiar de „pensie specială” (în cazul lui, este o pensie militară). În paralel, la ședința din 28 iunie a Camerei Deputaților a asistat, demonstrativ, și premierul Marcel Ciolacu, care este deputat și președinte al PSD. Principalii doi lideri de partide au subliniat, astfel, că reforma pensiilor speciale este rezultatul muncii lor.

Printre „portițele” inventate de legiuitori pentru a slăbi forța propriei lor legi este una care permite ca, în următorii cinci ani, magistrații să aibă opțiunea de a ieși la pensie conform prevederilor vechii legislații, nu a celei care s-a aprobat în iunie 2023. Există și informația că, chiar dacă este atât de blândă, magistrații de rang înalt ar intenționa să atace legea, votată miercuri, 28 iunie, la Curtea Constituțională a României (CCR). Și există suspiciunea că judecătorii CCR, care ar fi ei înșiși afectați, în perspectivă, de această lege, vor declara legea ca fiind neconstituțională. Iar dacă legea va fi declarată neconstituțională, ea nu va fi valabilă iar banii europeni rezervați României prin PNRR vor continua să fie puși sub semnul întrebării. Este de amintit și faptul că săptămâna în curs este ultima din actuala sesiune a Parlamentului României, după care parlamentarii pleacă până în toamnă în vacanță.

Președintele Senatului și al PNL, fostul premier Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie militară, subliniază că reforma pensiilor speciale a fost necesară pentru ca România să continue să primească din partea Comisiei Europene banii din PNRR și că, de acum înainte, pensiile românilor trebuie să fie „așezate într-un sistem echilibrat”.

„Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Senat și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă”

Unii dintre cei care au votat, la 28 iunie, împotriva proiectului de lege, au fost parlamentarii USR. Liderii USR susțin că, prin aprobarea acestei legi, singurele pensii speciale care dispar sunt cele ale parlamentarilor. Alte tipuri de pensii, care de obicei sunt asimilate celor din categoria pensii speciale, nu sunt desființate, ci doar impozitate, susține USR.

“Astăzi nu s-a eliminat nicio pensie specială. Ce eliminare e asta, dacă Valer Dorneanu o sa aibă în continuare o pensie de peste 37.000 lei, în vreme ce peste 3 milioane de pensionari primesc mai puțin de 1.800 de lei pe lună?!”

USR

USR susține că noua lege, atât de blândă, protejează „privilegiile a 210.000 de oameni” și că România, dacă nu face o reformă reală a pensiilor, poate pierde banii din PNRR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă