12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaParlamentul din Ucraina a cerut UE să deschidă negocieri cu ea în...

Parlamentul din Ucraina a cerut UE să deschidă negocieri cu ea în vederea aderării

Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene(UE) să deschidă negocieri cu această ţară în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă, potrivit agerpres.ro.

Parlamentarii ucraineni din Rada supremă au făcut apel la ţările UE să aprobe negocierile de aderare cu Ucraina începând de vineri, potrivit unei declaraţii adoptate de majoritatea parlamentară.

Delegatul parlamentar Iaroslav Jelezniak a postat despre vot pe Telegram. Parlamentul ucrainean s-a reunit cu uşile închise din cauza legii marţiale impuse în timpul războiului împotriva invaziei în curs a Rusiei.

Liderii europeni urmează să decidă, în cadrul unui summit al UE săptămâna viitoare, dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. În timpul războiului, liderii europeni au încurajat în mare măsură aspiraţiile europene ale Ucrainei.

Cu toate acestea, în unele capitale ale UE există îngrijorări cu privire la provocările şi costurile potenţiale ale integrării Ucrainei, o ţară mare, cu un sector agricol important, care este în medie mult mai săracă decât actualele ţări din UE.

Parlamentul ucrainean a cerut, de asemenea, ţărilor UE să continue să acorde ajutor militar şi financiar ţării, în contextul în care continuă luptele sângeroase pe frontul împotriva Rusiei.

În apel se spune că este nevoie urgentă de ajutor militar şi că va fi nevoie de asistenţă financiară pentru a repara distrugerile de amploare provocate de Rusia.

Legislativul Ucrainei solicită, de asemenea, noi pachete de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, pentru a exercita presiuni economice şi politice asupra ţării pentru a pune capăt războiului.

Rusia a lansat o invazie militară la scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a oferit sprijin forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Ucrainei i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în 2022, dar rămâne neclar dacă blocul va face progrese în ceea ce priveşte începerea negocierilor de aderare. Cu doar câteva zile în urmă, premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că va bloca discuţiile, acuzând totodată Ucraina că nu a reuşit să implementeze toate reformele necesare.

Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE, afirmă premierul ungar Viktor Orban

Viktor Orban a declarat că el și guvernul său vor “opune rezistență” discuțiilor UE programate pentru mijlocul lunii decembrie cu privire la oportunitatea de a adresa Kievului o invitație oficială de aderare la blocul comunitar, notează Euronews.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE.

Comentariile au fost făcute în timp ce a fost reales sâmbătă, la Budapesta, pentru a 11-a oară consecutiv în funcția de președinte al partidului naționalist de dreapta Fidesz.

“Sarcina noastră va fi să corectăm promisiunea greșită de a începe negocierile cu Ucraina, deoarece Ucraina este acum la ani lumină de Uniunea Europeană”, a declarat Orban.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Se încing luptele pentru „șefia” Universității din Galați. Rector interimar, o fostă consilieră PSD

Bătălia pentru mandatul de rector al Universității de stat „Dunărea de Jos” din Galați a luat amploare și e pe punctul de a...

Salteaua ortopedică – tu știi ce proprietăți și beneficii are? 

De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești dimineața apatic, lipsit de energie, ba chiar mai obosit decât erai înainte de somn? Pe...

Matematica, piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională

Matematica a constituit piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională. Nu de alta, dar mai puțin de jumătate au...
Ultima oră
Pe aceeași temă