0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalParisul va începe extravaganța la Jocurile Olimpice 

Parisul va începe extravaganța la Jocurile Olimpice 

Francezii promit o Ceremonie de deschidere fără precedent pe râul Sena, pe 26 iulie

Spre deosebire de Jocurile Olimpice anterioare, Ceremonia de deschidere de la Paris 2024, nu va avea loc pe un stadion, scrie Reuters.

În schimb, zeci de bărci vor transporta mii de sportivi și performeri pe un traseu de 6 km, de-a lungul Senei. Plecând de pe podul Austerlitz, parada va naviga pe lângă catedrala Notre-Dame de Paris și va ajunge lângă Turnul Eiffel, după ce va trece pe sub poduri și porți, inclusiv Pont des Arts și Pont Neuf, și pe lângă multe dintre reperele arhitecturale ale Parisului.

Organizatorii au spus că vor profita de monumentele istorice, malurile râului, cerul și apa „și nu va exista un singur mal sau pod care să nu fie plin de muzică sau dans”. Spectacolul va avea douăsprezece părți.

Ceremonia va începe la 19.30 (17.30 GMT) și va dura aproximativ patru ore. Organizatorii au spus că spectacolul va atinge punctul culminant în jurul orei 21.35, când soarele va apune.

Cine va fi acolo?

Vor fi prezenți peste 100 de șefi de stat și de guvern și peste 300.000 de spectatori, care vor urmări spectacolul de pe malul râului, au spus organizatorii, adăugând că pe traseu vor fi aproximativ 80 de ecrane gigantice.

Comitetul de Organizare Paris 2024 a declarat că vor fi aproximativ 10.500 de sportivi și aproximativ 222.000 de persoane vor primi gratuit invitații, în timp ce 104.000 vor trebui să cumpere bilet.

Bărcile care transportă sportivii vor fi echipate cu camere, pentru a permite celor care se uită la televizor sau la telefon, să aibă o vedere de aproape, a mai transmis Comitetul.

Sisteme de securitate

Organizarea Ceremoniei în inima unui oraș emblematic, precum Paris, poate aduce imagini unice, dar este și o provocare majoră de securitate.

Aproximativ 45.000 de polițiști vor fi trimiși pentru a asigura securitatea ceremoniei, inclusiv forțe speciale de intervenție. Lunetiştii vor fi dislocaţi în partea de sus a clădirilor de-a lungul traseului. Va fi instalat, de asemenea, un sistem anti-dronă.

Mașinile nu vor fi permise în zonă, cu câteva excepții. Stațiile de metrou din apropiere vor fi închise, la fel ca multe dintre poduri. Nici un avion nu va avea voie să survoleze Parisul, cu excepția cazului în care face parte din ceremonie.

Cu războaiele din Gaza și Ucraina și preocupările de securitate în țară, Franța are deja alertă de securitate la cel mai înalt nivel.

Oficialii au spus că nu au existat amenințări teroriste specifice, pentru ceremonia din 26 iulie. Dar, în cazul în care apar, există planuri de rezervă, care vor limita Ceremonia, fie la piața Trocadero de lângă Turnul Eiffel, fie la stadionul Stade de France.

Principalul risc potențial ar fi al unui atacator singuratic, au spus oficialii în ultimele luni, semnalând, de asemenea, potențialele infracțiuni minore și posibilele proteste, din partea activiștilor de mediu, de extremă dreapta și de extremă stânga, de mișcarea pro-palestiniană sau de alții.

Ceremonii de deschidere anterioare

Tokyo 2020: Ceremonia de deschidere a fost umbrită de pandemia de Covid 19. Amânate cu un an din cauza coronavirusului, Jocurile Olimpice s-au desfășurat, în mare, parte fără spectatori.

Rio 2016: Brazilia cu multe constrângeri financiare, nu a avut de ales, decât să organizeze un spectacol discret, cu tehnologie minimă.

Londra 2012: Regina Elisabeta, în vârstă de 86 de ani, a lăsat deoparte protocolul regal, într-un videoclip în care a urcat într-un elicopter cu actorul James Bond, Daniel Craig.

Beijing 2008: Aproximativ un miliard de oameni sau 15% din populația lumii, au urmărit Ceremonia de deschidere, care a implicat 10.000 de interpreți.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă