Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu
Cererea globală de cărbune va continua să crească, atingând noi recorduri în fiecare an, cel puțin până în 2027, arată un raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), scrie Agerpres. Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii.
Potrivit IEA, cererea de cărbune va ajunge la aproape 8,9 miliarde de tone în 2027, un nivel cu 1% mai mare decât în 2024, impulsionat, în principal, de necesarul în creșterea din China și India, cele mai mari piețe de desfacere. „În pofida tranziției către energie regenerabilă, cererea de cărbune continuă să crească, alimentată de nevoia urgentă de energie ieftină în economiile emergente”, explică Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.
Deși Europa și SUA au înregistrat o scădere a utilizării cărbunelui, acest declin nu a fost suficient pentru a compensa creșterea rapidă din Asia. Până în 2027, cererea din China și India va depăși cererea din Uniunea Europeană, subliniind o dependență globală persistentă de acest combustibil fosil, în ciuda obiectivelor climatice.
Analiștii subliniază că, pentru a limita încălzirea globală, conform Acordului de la Paris, folosirea cărbunelui ar trebui să scadă drastic în acest deceniu. În schimb, cererea a fost cu 9% mai mare decât prognoza făcută în ultimii ani, reflectând o realitate ce contrastează cu ambițiile climatice globale. În timp ce energie regenerabilă câștigă teren, dependența de cărbune în economiile emergente și condițiile climatice imprevizibile din țări, precum China, vor continua să influențeze tendințele pe termen scurt și mediu.
IEA, principala autoritate globală în domeniul energetic, atrage atenția asupra unei provocări majore: echilibrarea cererii tot mai mari de energie, cu necesitatea reducerii emisiilor, pentru a preveni schimbările climatice catastrofale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!