17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalPachet turistic pentru Roma: șobolani, șerpi și mormane de gunoaie

Pachet turistic pentru Roma: șobolani, șerpi și mormane de gunoaie

Un cunoscut zoolog italian compară capitala țării sale cu o junglă, în care mișună reptile și rozătoare

Andrea Lunerti, un cunoscut zoolog din Roma spune că primit sute de apeluri în această vară, de la turiști și localnici care semnalau prezența șerpilor în oraș, scrie The Guardian.

„Populaţia de şerpi a crescut exponenţial în timpul iernii, deoarece temperatura a fost atât de ridicată. Ei nu ar fi supravieţuit, dacă era frig. Apoi au venit în oraş, din mediul lor natural, pentru că acolo sunt multe deşeuri alimentare. Acolo unde sunt deşeuri alimentare sunt și şobolani.” Cel mai frecvent tip de şarpe întâlnit în Roma este şarpele bici verde, deşi Lunerti spune că a prins şi patru vipere.

”Îi găsești pe terase, în grădini, în clădiri școlare. A fost chiar unul agățat de ușa unui lift dintr-o clădire rezidențială, provocând multă panică. Șerpii sunt foarte buni în a-și găsi ascunzători în clădiri, așteptând momentul potrivit pentru a ieși și a vâna”, mai spune Lunerti.

Zoologul vorbește și despre o specie nouă de viespi.”Viespile orientale, o specie de viespe care a migrat din nordul Africii și sud-estul Asiei, și-au stabilit, de asemenea, o prezență puternică în Roma, începând din 2021. Inițial, acestea au fost observate în cartierul Monteverde, dar cuiburile au început să răsară în colțurile obloanelor ferestrelor, ale gurilor de ventilație, ale aparatelor de aer condiționat și chiar în crăpăturile monumentelor antice din centrul orașului. Proliferarea lor a fost atribuită și temperaturilor ridicate sau gunoaielor.”

Consiliul municipal al Romei a declarat că nu există „nicio junglă” şi că rapoartele privind şerpii şi alte specii de animale „nu indică nici o alarmă”. De asemenea, Consiliul a negat legătura dintre şerpi şi gunoaie, afirmând că datele de la Ama, compania care gestionează colectarea deşeurilor din Roma, au arătat că serviciul s-a îmbunătăţit şi că a existat o reducere semnificativă a deşeurilor în 2024, comparativ cu alţi ani.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Aplicația mobilă prin care se poate solicita ridicarea PET-urilor reciclabile la domiciliu

Ion Bogdatu și Bogdan Roșu, experți în programare și marketing online, au lansat o aplicație mobilă inovatoare numită Reverse PET, conform Ziarului Financiar. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă