Adunarea Generală a ONU au adoptat luni, 14 noiembrie, o rezoluție privind crearea unui „registru internațional al prejudiciilor” cauzate de Rusia Ucrainei, precum și crearea unui mecanism de compensare a pagubelor provocate de război, anunță Rada Supremă a Ucrainei pe Telegram, citând reporterii de la Suspilne.
Potrivit sursei citate, 94 de țări au votat pentru rezoluție, 13 au votat împotrivă, iar 74 s-au abținut.
Documentul „recomandă crearea de către statele membre, în cooperare cu Ucraina, a unui registru internațional al daunelor, care să servească drept evidență, sub formă documentată, a informațiilor despre dovezile și cererile privind daunele, pierderile sau vătămările tuturor persoanelor fizice și juridice cauzate de actele ilegale ale Federației Ruse împotriva Ucrainei”, transmite Ukrinform, potrivit zdg.md.
ONU a dat o rezoluție prin care Rusia va plăti daune Ucrainei, reprezentantul Rusiei la ONU numind acțiunile occidentale ca „ tâlhărire flagrantă”
Reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a declarat în timpul întâlnirii că „țările occidentale încearcă să folosească fondurile blocate ale Federației Ruse pentru a continua să furnizeze și să plătească pentru armele deja furnizate Kievului și a numit acest lucru „tâlhărire flagrantă”, relatează RIA Novosti.
El a avertizat că adoptarea rezoluției ar putea reveni ca un „bumerang” de către inițiator și a menționat că „o astfel de decizie nu va duce decât la creșterea instabilității și tensiunii în lume”.
Rusia dă și ea sancțiuni la zeci de companii din UE, SUA și Singapore
Rusia a impus miercuri sancțiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană(UE), SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina, transmite AFP.
Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie ‘retragerea’ din această filială, fără a face alte menţiuni.
Rusia a introdus și ea sancțiuni către mai multe companii vestice pe modelul celor occidentale împotriva celor rusești
Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa, conform agerpres.ro.
Ele includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!