13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoO vilă de peste două milioane de euro poate fi reședința viitorului...

O vilă de peste două milioane de euro poate fi reședința viitorului președinte al României

Sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care o vilă din Sectorul 1 al Capitalei primește statutul de reședință oficială.

Astfel, în cea mai recentă ședință a Exevutivului, s-a aprobat o Hotărâre de Guvern privind trecerea unui imobil, aflat în administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, pentru “atribuirea destinației de reședință oficială pentru acest imobil” şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 60/2005 privind organizarea şi funcţionarea RAAPPS.

Această HG se referă la un “imobil cu garaj și terenul aferent”, amplasat în Sectorul 1, pe strada Nikolai Gogol, deci într-o zonă în care se mai află și alte case de protocol. Imobilul pare a fi format din trei clădiri. O clădire are subsol, parter și etaj, a doua clădire are doar parter, iar cea de-a treia clădire este un garaj. Suprafața totală a terenului aferent acestor clădiri este de 842 de metri pătrați. În anexa noii Hotărâri de Guvern, valoarea totală a imobilului și a terenului este de 11.091.881,74 lei (peste 11 milioane de lei, adică peste două milioane de euro).

Prin noua HG, acest imobil “se declară bun de interes public național și face parte din fondul locativ de protocol şi bunuri mobile”. “Se aprobă atribuirea destinaţiei de reşedinţă oficială a imobilului prevăzut la art. I pentru persoanele prevăzute la art. 2 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol şi bunuri mobile din domeniul public al statului”, aflate în administrarea RAAPPS.

Articolul 2 din Ordonanța 19 / 2002 menționează următoarele “reședinte oficiale”: “pentru Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”. Dar Nota de fundamentare pentru noua HG arată că reședințele oficiale au mai mulți beneficiari potențiali: “pentru Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministru, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Academiei Române şi
persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”.

Toate persoanele publice menționate mai sus au deci dreptul să primească o reședință oficială din partea statului român, pe durata în care își exercită mandatul. Noua HG, aprobată în ianuarie 2024, nu precizează explicit ce demnitar va locui în imobilul din strada Gogol. Dar ținând cont de faptul că demnitarii aflați acum în funcții folosesc deja locuințe de protocol, se poate deduce că noua locuință, din strada Gogol, va fi pregătită pentru un demnitar al cărui mandat încă n-a început. Poate chiar pentru viitorul președinte al României, care va fi ales la finalul anului 2024.

Potrivit unui sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate în decembrie 2023, dintre potențialii candidați la funcția de președinte al României, cel mai bine plasat ar fi Mircea Geoană. Pe locul al doilea, deci imediat după Goană, s-ar plasa Marcel Ciolacu. Însă Ciolacu, întrucât deține funcția de premier iar anterior a fost președinte al Camerei Deputaților, ar avea deja atribuită o casă de protocol. Rezultă că locuința de protocol desemnată prin HG din ianuarie 2024 ar putea fi repartizată lui Mircea Geoană, dacă el va fi ales președinte al României.

În privința lui Klaus Iohannis, acesta va trece, în anul 2024, de la statutul de președinte al României la cel de fost șef al statului român. Deci Iohannis își poate păstra actuala reședință, fără să aibă nevoie de o altă locuință de protocol.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă