Ucraina, Rusia și Statele Unite ale Americii au fost țările despre care s-a crezut că au sabotat Nord Stream, dar toate au negat implicarea.
O investigație comună a cotidianului The Washington Post și a publicației germane Der Spiegel îl indică pe Roman Chervinsky, un bărbat de 48 de ani care a servit în cadrul Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina, notează France24.
El a fost „coordonatorul”, potrivit rapoartelor, citând oficiali din Ucraina și din alte părți ale Europei, precum și alte persoane care cunosc operațiunea, care au vorbit sub anonimat.
El a supravegheat logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane, care a închiriat o barcă cu vele, folosind identități false și echipament de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conducte, a precizat Washington Post.
Exploziile au rupt trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc Nord Stream 1 și Nord Stream 2, aruncând gaz în Marea Baltică.
Chervinsky nu a planificat operațiunea și nici nu a acționat de unul singur, ci a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt.
El a negat orice rol în sabotaj prin intermediul avocatului său.
„Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei”, a spus el într-o declarație pentru Post și Der Spiegel.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a negat în repetate rânduri că țara sa s-ar afla în spatele sabotajului.
„Nu aș face niciodată așa ceva”, a declarat el în iunie pentru ziarul german Bild, adăugând că i-ar plăcea „să vadă dovezi”.
Cele două instituții media au declarat că guvernul ucrainean nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la investigația lor.
Chervinski este în prezent judecat la Kiev, fiind acuzat că a abuzat de puterea sa în timpul unei încercări de a convinge un pilot rus să dezerteze.
El spune că urmărirea sa penală este o răzbunare politică pentru că l-a criticat pe Zelensky, potrivit rapoartelor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!