6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentO barcă de pescari cu 50 de migranți a fost interceptată în...

O barcă de pescari cu 50 de migranți a fost interceptată în largul stațiunii Costinești

O barcă de pescari cu circa 50 de migranți la bord a fost interceptată de Garda de Coastă în largul stațiunii Costinești.

Evenimentul a fost anunțat, la data de 2 iunie, de Garda de Coastă a României.

„În această dimineaţă, în jurul orei 7.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat, în apele teritoriale româneşti, o ambarcațiune suspectă, care naviga spre țărmul României. Imediat, o ambarcaţiune din dotarea Gărzii de Coastă – Grupul de Nave Constanța, aflată în misiune de supraveghere pe Marea Neagră, a intervenit cu operativitate. Astfel, la o distanţă de 6 Mm de localitatea Costineşti, poliţiştii de frontieră au interceptat şi identificat o ambarcaţiune pescărească, în care se află peste 50 de persoane”, a anunțat Garda de Coastă.

Ambarcaţiunea străină era supraaglomerată și neechipată cu mijloace de salvare pentru toate persoanele aflate la bord. În plus, era posibil ca persoanele care conduc barca să nu aibă pregătirea de navigație necesară. Din aceste motive, persoanele din barcă erau în pericol.

„A fost identificat riscul punerii în pericol a vieţii persoanelor aflate la bord, sens în care, după interceptarea ambarcațiunii, misiunea Poliţiei de Frontieră a devenit de salvare a vieții omenești pe mare. La operaţiunea de salvare au participat şi reprezentanţii ARSVOM cu o nava din dotare”, a precizat Garda de Coastă.

barcă de pescari

Barca de pescuit va fi adusă în Portul Constanţa. Persoanele care s-au aflat la bordul ei vor fi preluate de Poliția de Frontieră a României, pentru continuarea cercetărilor. Garda de Coastă este o structură regională subordonata Inspectoratului General al Politiei de Frontieră.

Se pare că această barcă de pescari pornise din Turcia

Pentru gestionarea evenimentului, se acţionează în sistem integrat, sub coordonarea Gărzii de Coastă, cu celelalte structuri de ordine publică și siguranță națională din județul Constanța. Cercetările vor fi derulate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Dintre țările riverane Mării Negre, cea mai asaltată de migranți ilegali este Turcia. Aceștia vin de obicei din Siria. Din Turcia, cetățenii proveniți din Asia urmăresc să ajungă în vestul Europei. Una dintre posibilele rute de migrație este prin Marea Neagră. România reprezintă doar o țară de tranzit.

Problema este în acest moment complicată de faptul că o serie de țări europene, inclusiv România, primesc și refugiați din Ucraina. Cetățenii din Ucraina primesc statutul de refugiați. În schimb, cei din Asia sunt considerați migranți ilegali, fiind mai greu să primească statut de refugiat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă