3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNumărul de militari străini în România a ajuns la circa 5000 de...

Numărul de militari străini în România a ajuns la circa 5000 de oameni

Efectivul total de militari străini în România a ajuns la circa 5000 de oameni, a anunțat generalul maior Constantin Ciolponea, consilier al ministrului Apărării Naționale.

Generalul Ciolponea a făcut această precizare în cadrul unei conferințe internaționale care s-a desfășurat la Constanța. Evenimentul de la Constanța s-a intitulat „International Public Forum. NATO și provoările pentru 2023 – 2024: Securitatea bazinului Mării Negre. Cât de sigură mai este lumea?”.

„Am început să reflectăm în cadru aliat asupra implementării conceptului apărării înaintate. Mai mult, s-a decis întărirea tuturor grupurilor de luptă până la nivel de brigadă. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel înalt aliat, care s-au concretizat într-o creștere fără precedent a prezenței aliate pe teritoriul național. Astfel, avem dislocări de trupe sub umbrela NATO sau în cadru bilateral. În prezent avem un număr substanțial de efective, aproximativ 5000 de militari din următoarele țări: SUA, Franța, Spania, Italia, Polonia, Portugalia, Luxemburg, Macedonia de Nord”, a declarat generalul Ciolponea.

Dintre militarii străini, cei mai numeroși sunt cei trimiși de Statele Unite.

Generalul a amintit că, la summitul extraordinar NATO din 24 martie 2022, imediat după declanșarea războiului din Ucraina, liderii Alianței au decis înființarea a patru noi grupuri de luptă. Acestea sunt plasate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Anterior deciziei din anul 2022, existau asemenea grupuri de luptă în Polonia și în cele trei state baltice. Aceste prime unități NATO se înființaseră după ce, în anul 2014, Rusia a invadat peninsula Crimeea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă