5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăNicolae Ciucă, premierul desemnat al României. Cine este „Generalul Deșertului”

Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României. Cine este „Generalul Deșertului”

Nicolae Ciucă este premierul desemnat al României. Decizia a fost luată joi, 21 octombrie, de către președintele Klaus Iohannis, după încheierea consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni cu partidele parlamentare. „Generalul Deșertului” a fost propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. 

Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României, un militar de carieră 

Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier desemnat. Decizia numirii sale a fost luată de președintele Iohannis în doar câteva minute, deoarce întâlnirea de la Cotroceni dintre șeful statului și delegația liberală a durat doar un sfert de oră.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și s-a născut în localitatea Plenița, județul Dolj. A fost Ministru al Apărării și șef al Statului Major General al Armatei, dar și premier interimar în 2020, după demisia lui Ludovic Orban. Ciucă a devenit vicepreședinte al PNL, scrie G4Media.

Generalul Ciucă a condus personal misiuni de luptă în Irak

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afghanistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a absolvit liceul în Craiova, facultatea la Sibiu, mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Guvernul Ciucă, lista miniștrilor. Nume vehiculate

Iată care este lista posibililor miniștri cu care Nicolae Ciucă se va prezenta în Parlament pentru votul de învestire.

 • Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației 
 • Dan Vîlceanu – Ministrerul de Finanțe 
 • Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției 
 • Nelu Tătaru  – Ministerul Sănătății 
 • Cseke Atilla – Ministerul Dezvoltării 
 • Tanczos Barna – Ministerul Mediului 
 • Lucian Bode – Miniserul de Interne 
 • Daniel Petrescu – Ministrul Apărării Naționale 
 • Virgil Popescu – Ministerul Energiei 
 • Raluca Turcan – Ministerul Muncii 
 • Iulian Dumitrescu – Ministerul Transporturilor
Cele mai citite

Prime Studios – o schimbare benefică și o oportunitate +18

Găsirea unui loc de muncă poate fi o adevărată provocare în aceste zile, în special din cauza pandemiei, pentru că multe firme au de...

Balonul de AUR, un Eurovision fotbalistic cu final banal

Balonul de AUR, cel mai prestigios premiu fotbalistic individual, decernat în fiecare an, a generat un scandal mediatic de amploare după ce a fost...

Fake-news al Rusiei demontat de România în cazul scutului de la Deveselu

Fake-news al Rusiei, demontat de România, în privința funcționării scutului anti-rachetă de la Deveselu. Ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său...
Ultima oră
Pe aceeași temă