20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăPoliticăNicolae Ciucă, premierul desemnat al României. Cine este „Generalul Deșertului”

Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României. Cine este „Generalul Deșertului”

Nicolae Ciucă este premierul desemnat al României. Decizia a fost luată joi, 21 octombrie, de către președintele Klaus Iohannis, după încheierea consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni cu partidele parlamentare. „Generalul Deșertului” a fost propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. 

Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României, un militar de carieră 

Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier desemnat. Decizia numirii sale a fost luată de președintele Iohannis în doar câteva minute, deoarce întâlnirea de la Cotroceni dintre șeful statului și delegația liberală a durat doar un sfert de oră.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și s-a născut în localitatea Plenița, județul Dolj. A fost Ministru al Apărării și șef al Statului Major General al Armatei, dar și premier interimar în 2020, după demisia lui Ludovic Orban. Ciucă a devenit vicepreședinte al PNL, scrie G4Media.

Generalul Ciucă a condus personal misiuni de luptă în Irak

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afghanistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a absolvit liceul în Craiova, facultatea la Sibiu, mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Guvernul Ciucă, lista miniștrilor. Nume vehiculate

Iată care este lista posibililor miniștri cu care Nicolae Ciucă se va prezenta în Parlament pentru votul de învestire.

 • Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației 
 • Dan Vîlceanu – Ministrerul de Finanțe 
 • Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției 
 • Nelu Tătaru  – Ministerul Sănătății 
 • Cseke Atilla – Ministerul Dezvoltării 
 • Tanczos Barna – Ministerul Mediului 
 • Lucian Bode – Miniserul de Interne 
 • Daniel Petrescu – Ministrul Apărării Naționale 
 • Virgil Popescu – Ministerul Energiei 
 • Raluca Turcan – Ministerul Muncii 
 • Iulian Dumitrescu – Ministerul Transporturilor
Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă