20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSocialEducațieSe închid sau nu școlile în Ilfov? Ce spune Sorin Cîmpeanu

Se închid sau nu școlile în Ilfov? Ce spune Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, a venit cu o reacție imediat după ce ISU și DSP Ilfov au anunțat posibilitatea trecerii școlilor din județ în online, pentru o perioadă de 14 zile. „Nu există cadrul legal! DSP își depășește atribuțiile”, a afirmat oficialul. 

Sorin Cîmpeanu a ținut să clarifice situația creată în județul Ilfov, unde autoritățile anunțaseră că intenționează să închidă, luni, toate unitățile de învățământ. Decizia a fost luată în contextul în care rata de infectare cu COVID aproape a atins pragul de 15 la mia de locuitori. 

Sorin Cîmpeanu: „DSP își depășește atribuțiile”

Oficialul a declarat că DSP Ilfov își depășește atribuțiile când cere trecerea în online a tuturor şcolilor din judeţ pentru 14 zile, iar solicitarea făcută este în afara cadrului legal. „Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ. Decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU. DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din Ilfov”, spune ministrul Educației.

Este necesară o anchetă epidmiologică

Cîmpeanu susține că sunt școli în localități din mediul rural în care rata de infectare este mică. De asemenea, sunt școli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă și sunt școli în care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă. În plus, a mai precizat el, există școli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor, dar sunt și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare.

Totodată, Cîmpeanu afirmă că nu știe ca DSP să fi făcut anchetă epidemiologică în fiecare dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov.

Reamintim că, miercuri dimineață, în urma unei ședințe fulger, ISU și DSP Ilfov au hotărât închiderea tuturor unităților de învățământ din județ, în contextul creșterii ratei de incidență a îmbolnăvirilor cu Covid la 15.5. Măsura ar fi urmat să se aplice de luni, 18 octombrie.  Deocamdată, pentru că ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat total împotrivă, nu se știe dacă măsura va fi pusă sau nu în aplicare.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă