În căutarea explicației pentru votul Austriei împotriva României, o posibilă variantă este observarea afacerilor strânse pe care statul sau companiile austriece le au cu Rusia.
Austria a votat, neașteptat, în Consiliul JAI, împotriva României, la data de 8 decembrie 2022. Cei care s-au pronunțat vehement împotriva României au fost cancelarul Austriei și ministrul de Interne al Austriei.
Cu puțin timp înainte, acum zece zile, agenția de presă oficială rusă, TASS, difuzase o știre în care apărea numele cancelarului Austriei, Karl Nehammer. Șeful guvernului de la Viena se referea la sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. „Sancțiunile afectează în special întreprinderile austriece. Au investit foarte mult în Ucraina și, de asemenea, în Federația Rusă”, declara cancelarul Nehammer.
Cancelarul Austriei, pe de altă parte, a fost primul lider politic occidental care l-a vizitat pe Putin în Rusia, după ce Rusia a atacat Ucraina. Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie 2022 iar vizita lui Nehammer în Rusia a fost la 31 martie. Spre deosebire de alte țări occidentale, Austria este țară neutră (nu este membru NATO).
La scurtă vreme după ce Rusia a atacat Ucraina, a avut loc o reuniune a miniștrilor Apărării din țările NATO și din câteva țări neutre. Austria nu și-a trimis ministrul Apărării la această întâlnire, din luna martie. Apoi, în luna mai 2022, ministrul de Externe de la Viena, Alexander Schallenberg, a anunțat că Austria nu are intenția să adere la NATO.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!