16.4 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăInternaționalNATO spune că există riscul declanșării unor violențe în nordul Kosovo

NATO spune că există riscul declanșării unor violențe în nordul Kosovo

Tensiunile etnice persistente din nordul Kosovo ar putea declanșa o repetare a violențelor de anul trecut, când patru persoane au murit într-un schimb de focuri, a avertizat sâmbătă un înalt oficial al alianței militare, citat de Reuters.

Amiralul Marinei SUA, Stuart B. Munsch, care supraveghează forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo, a declarat că alianța rămâne îngrijorată de riscul unor violențe repetate în nord.

„Retorica politică aprinsă ar putea inspira unele forțe neguvernamentale să comită violențe, așa cum s-a întâmplat anul trecut”, a declarat Munsch la Pristina.

„Nu aș spune că se apropie cu siguranță un conflict, cred că există un risc persistent”, a spus el, referindu-se la lipsa de progrese în discuțiile mediate de UE între guvernul din Kosovo și Serbia.

Violențele au făcut patru morți în septembrie 2023

Un ofițer de poliție și trei bărbați înarmați au fost uciși în septembrie 2023, când un grup de atacatori a intrat din Serbia și a atacat poliția în satul Banjska. Cu patru luni înainte, zeci de soldați au fost răniți când protestatari sârbi au atacat forțele de menținere a păcii ale NATO.

Kosovo a acuzat Serbia că se află în spatele atacului de la Banjska, însă Belgradul a negat acuzațiile.

În cadrul dialogului mediat de UE, Kosovo și Serbia poartă discuții de mai bine de un deceniu pentru a-și normaliza relațiile, însă nu s-au înregistrat progrese semnificative.

NATO e cu ochii-n patru în Kosovo. Tensiuni pe frontiera de nord cu Serbia

Patrulările în Kosovo ale forţei Alianţei Nord-Atlantice s-au intensificat, după o escaladare a tensiunilor în nordul teritoriului la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie, relatează France Presse.

Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană în frunte, a lansat un apel la „dezescaladare” și la „dialog” în faţa acestei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independență în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi.

Relaţiile deja dificile între cei doi vecini s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de o majoritate de etnici sârbi care nu recunosc puterea de la Pristina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

ANM anunță o răcire bruscă a vremii în toată țara, cu ploi și vânt puternic în sud și sud-est

Vremea se răcește semnificativ în întreaga țară, cu ploi și intensificări ale vântului, mai ales în sud și sud-est. A fost emis un Cod...

Armata rusă lansează o contraofensivă majoră în regiunea Kursk, recucerind teritorii strategice

Forțele armate ruse au inițiat o contraofensivă de amploare în mai multe zone din regiunea Kursk, ocupată de Ucraina la începutul lunii august. Conform unor...

Refinanțarea creditelor ipotecare: Întrebările esențiale și sfaturile unui expert

Persoanele care doresc să-și refinanțeze creditul ipotecar sau să obțină un nou împrumut pentru o achiziție majoră se confruntă adesea cu întrebări precum: Ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă