20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalNATO poate mobiliza rapid 300000 de soldați ai statelor membre

NATO poate mobiliza rapid 300000 de soldați ai statelor membre

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, într-un moment în care ea trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa, a afirmat joi un înalt responsabil al NATO, informează AFP, preluat de agerpres.ro.

După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, ţările din NATO s-au pus de acord să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile.

Răspunsurile date de aliaţi „depăşesc cu mult 300.000”, cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului.

Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile puse în acţiune de către NATO de a răspunde oricărui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), anul trecut.

Aceste planuri de apărare precizează ceea ce trebuie să facă fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece.

Comandamentele militare verifică în fiecare stat al NATO dacă ele au capacităţile necesare şi dacă sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri. Însă NATO a acumulat întârzieri în materie de apărare antiaeriană şi de rachete cu rază de acţiune lungă.

În caz că agresiunea Rusiei se extinde, Statele Unite au două rute prin care vor trimite trupe în România

În caz că agresiunea Rusiei se extinde spre alte țări, dincolo de Ucraina, Statele Unite au pregătit cinci rute prin care să trimită întăriri pe Flancul Estic al NATO iar două dintre cele cinci trasee sunt destinate să aducă trupe în România, dezvăluie un articol publicat de jurnaliștii de la The Telegraph.

Articolul publicat în ziarul britanic se intitulează “NATO maps out plan to block Russian invasion” (“NATO elaborează un plan de blocare a invaziei ruse”) și este semnat de Joe Barnes, acesta fiind corespondent de presă la Bruxelles. Informațiile prezentate par deci a proveni de la sediul central al NATO. “Rutele logistice prestabilite ar putea ajuta la evitarea unui potențial atac rusesc”, menționează articolul. Nu este exclus ca, tocmai pentru a descuraja un asemenea atac al Rusiei, conducerea NATO să fi lansat în mod deliberat informații cu privire la măsurile pe care deja le pune în aplicare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă